Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №956 від 19.03.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Чим корисні висівки, та як їх застосовувати

Чим корисні висівки, та як їх застосовувати

По суті, висівки – це відходи, отримані при розмелі зерна: приблизно п’ята частина його йде у висівки, а інше в борошно, але при цьому ці відходи – настільки унікальна річ, що важко ними не захоплюватися.

За допомогою висівок можна почистити кишечник, скинути зайву вагу. З висівок, або, у всякому разі, з їхнім додаванням, можна приготувати чудесні косметичні засоби – маски, скраби, відвари.

Якщо ви вважаєте, що використання висівок є новим словом у дієтології та косметології, то ви не праві. Про користь висівок людство знало давно. Ще Гіппократ, знаменитий лікар стародавності, говорив про користь висівок і рекомендував їх своїм пацієнтам як засіб для очищення шлунка й кишечнику та нормалізації травлення. Застосовували запарені висівки і в народній медицині на Русі як послаблюючий та нормалізуючий травлення засіб, при отруєннях, для лікувальних ванн, як зм’якшуючий засіб при псоріазі, екземі, сухості шкіри.

У Франції придворні лікарі використовували висівки як засіб від серцевих недуг. Жінки завжди знали, що якщо при вмиванні використовувати відвар висівок (пшеничних, вівсяних, ячмінних), то шкіра стане гладкою і ніжною. У Японії рисові висівки як засіб для вмивання користувалися великою популярністю у всіх верств населення.

Для здоров’я

При виготовленні борошна вищих сортів, у висівки (відходи) ідуть квіткова оболонка (шкірка) зерна, зерновий зародок і алейроновий шар, це саме ті частини, у яких зосереджено 90?% біологічно активних компонентів цільного зерна. Клітковина, вітаміни групи В, вітаміни А і Е, мікроелементи, необхідні для нормального протікання обмінних процесів в організмі: калій, кальцій, фтор, мідь, цинк, магній, хром, селен та інше, – все це є у висівках.

Головна цінність висівок – це, безумовно, харчова клітковина, що є живильним середовищем для нормальної кишкової мікрофлори. У момент проходження по кишечнику висівки розбухають, утворюючи м’яку масу, що очищує кишечник від продуктів розпаду, токсинів і канцерогенів. Регулярне вживання висівок може позбавити від звичних запорів і запобігти їх появі в майбутньому.

Харчові волокна, що входять до складу висівок, зв’язують холестерин, тому висівки часто рекомендують застосовувати з метою профілактики атеросклерозу. Виявлена позитивна дія висівок при цукровому діабеті, помічено, що вони знижують рівень цукру в крові.

Жовчогінний ефект висівок забезпечується стимулюючим впливом їх на загальну рухову здатність травного тракту (механічна стимуляція). У вигляді харчової добавки висівки є ефективними при порушеннях функції печінки, жовчного міхура, підшлункової залози, хронічних захворюваннях шлунка й кишечнику. Правда, приймати їх потрібно тільки в період ремісії, коли немає гострого процесу.

Крім білка, висівки багаті поліненасиченими жирними кислотами, що беруть участь в енергетичному жировому обміні, у формуванні оболонок клітин, в імунній відповіді.

Приймати висівки можна порекомендувати всім зацікавленим у правильному харчуванні, збереженні здоров’я, молодості й краси. А от у якому вигляді додати їх у ваше меню, це вже справа смаку.

Зараз великою популярністю користуються булочки та хліб з висівками. Можна додавати висівки у супи, каші, м’ясні страви. А можна і просто приймати як ліки: 1 столову ложку висівок змішати з невеликою кількістю води (або кефіру), почекати кілька хвилин, щоб вони розбухли, і з’їсти за 15 хвилин до їжі, обов’язково запити великою кількістю води (не менше склянки).

Проявляти зайву старанність не треба, добова доза висівок повинна бути не більше 30 г, інакше замість користі можна отримати шкоду у вигляді загострення захворювань кишечнику, здуття живота, метеоризму та інших неприємностей.

Додавати висівки у раціон необхідно поступово, і аналізувати свій стан, якщо почуваєте неприємні відчуття з боку травного тракту, краще обмежитися хлібом з висівками.

Для краси

Для поліпшення стану шкіри, особливо чутливої, схильної до запалення й шелушіння, має сенс ввести в харчування висівки. А такі висівки як мигдальні та рисові дуже широко використовуються в різних косметичних засобах. У домашній косметиці є популярними маски з заварених висівок з молоком – для пом’якшення шкіри, ліфтінгу та м’якого пілінгу.

Для обличчя

– Маска універсальна. На водяній бані розігрійте 2 ст. л. меду, додайте 2 ст. л. пшеничних висівок і сік 0,5 лимона. Теплу суміш нанесіть на обличчя на 30 хв., змийте теплою водою. Маска добре освіжає та живить шкіру.

– Очищення шкіри обличчя висівками. Для очищення шкіри обличчя годяться пшеничні, вівсяні, рисові висівки. Висівки залити невеликою кількістю води і розмішати до утворення кашки. Змочити шкіру теплою водою, нанести рукою кашку на шкіру обличчя, при цьому злегка протерти підборіддя, ніс, чоло й щоки. Коли виникне відчуття, що вся маса вільно рухається по шкірі, змити висівки водою.

– Дуже гарний ефект дає вмивання висівками жирної шкіри, у цьому випадку для змивання варто брати гарячу воду (36°С), а потім обполоскати обличчя підсоленою прохолодною водою.

Для волосся

Для оздоровлення волосся застосовують відвар з висівок, що містить величезну кількість живильних мікроелементів, що значно поліпшують живлення волосся і придають йому шовковистість.

Готується він так: 250 г висівок залити двома склянками води, довести до кипіння, відставити на 10 хвилин, потім знову довести до кипіння й уже остаточно відставити для настоювання. Відцідити настій, що вийшов, і теплий відвар рясно нанести на волосся. Надягнути ковпак, що утеплює (або обгорнути голову рушником) і через 20-30 хвилин сполоснути волосся теплою водою.

3-4 таких сеансів зазвичай достатньо щоб волосся стало шовковистим і блискучим.

19.03.2020



Рівне-Ракурс №10 від 19.03.2020p. 
На головну сторінку