Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №957 від 27.03.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Гід: як вибрати постільну білизну

Гід: як вибрати постільну білизну

Уві сні ми проводимо приблизно третину життя. Тому важливо зробити спальне місце комфортним, безпечним і красивим. Як вибрати постільну білизну? Стільки незрозумілих слів! Що таке креп, поплін та ранфорс? Чим реактивний друк відрізняється від пігментного? Який розмір підодіяльника мені потрібен?

Відповідаємо на всі ваші питання в докладному гіді.

Матеріал

Ви напевно помічали, що до тканини однієї постільної білизни хочеться торкатися знову і знову, а інший комплект так і проситься сховати його якнайдалі і ніколи більше не стелити. У магазині легко вибрати ідеальний матеріал Dom Cotton. При покупці в інтернеті помацати адже не можна! Зате можна навчитися «читати» упаковку і опис. Цим зараз і займемося.

Постільна білизна відрізняється за складом, типом переплетенням ниток і щільністю.

СКЛАД

За складом тканини діляться на натуральні, штучні, синтетичні і сумішеві. Не вірте стереотипам, що гарні тільки натуральні. У кожного матеріалу свої переваги, головне - вибрати той, який підходить саме вам.

Натуральні тканини

Проводять з волокон рослинного походження. Приємні на дотик, добре дихають і відводять вологу. Коштують дорожче синтетичних.

Матеріали: бавовна, льон, шовк.

Штучні тканини

Створюють на основі природних матеріалів за допомогою сучасних технологій. За своїми характеристиками не тільки не поступаються натуральним тканинам, але часто навіть перевершують їх.

Матеріали: бамбук, модал, тенсел.

Синтетичні тканини

Отримують з продуктів переробки природного газу і нафти.

Краще піддаються фарбуванню, виглядають естетично, миттєво сохнуть. Гірше дихають і вбирають вологу.

Коштують набагато дешевше натуральних і змішаних тканин.

Сумішеві тканини

Проводять поєднуючи натуральні і синтетичні, штучні і синтетичні або натуральні і штучні волокна. Таке комбінування дозволяє знаходити компроміси. Наприклад, бавовна + поліестер = міцніша і дешева тканина, яка краще синтетики пропускає повітря і поглинає вологу.

Плетіння ниток

Придивіться: тканина вашого сорочки відрізняється від тканини кардигани не тільки кольором, але і тим, як ниточки переплетені між собою. З постільною білизною та ж історія. Від типу плетіння ниток залежить фактура полотна, його міцність, практичність і довговічність.

Полотняне. Це найпростіший тип плетіння: нитки перетинаються хрест-навхрест через одну. Тканини з полотняним плетінням ниток - найдорожчі, злегка шорсткі на дотик, мають просвіти.

Тканини: бязь, поплін, ранфорс, перкаль, фланель, поликоттон.

Сатинове. Кручені нитки в тканині сатинового плетіння перетинаються через 2-4 по діагоналі. Полотно виходить гладким, міцним, служить довше тканини з полотняним плетінням ниток і коштує дорожче.

Тканини: сатин, полісатін, новосатін, страйп-сатин, мако-сатин.

Атласну. У тканини атласного плетіння нитки перетинаються через 5 і більше. Матеріал виходить шовковистим, хвилясті, лицьова сторона трохи змінна.

Саржеве. Нитки при саржеві плетінні перетинаються з асиметричним зсувом через 2 або 3, утворюючи діагональний рубчик. Тканина досить жорстка, але дуже довговічна.

ЩІЛЬНІСТЬ

Від цього параметра залежить міцність і довговічність постільної білизни. Поверхнева щільність тканини вимірюється в грамах на квадратний метр. Чим нижче значення - тим тонше матеріал і менше термін його служби. Занадто щільна тканина буде жестковата на дотик. При цьому для кожного полотна золота середина різна.

Так, оптимальна щільність для бязі, попліну і сатину - 110-125 г / м2. Для лляної тканини - 125-150 г / м2.

product-podrostkovyy-komplekt-postelnogo-belya-denim-zoryane-syayvo-53412523603663-small6

Як доглядати за постільною білизною

Запам'ятайте 3 головних правила по догляду за постільною білизною яку можна вибрати на domcotton.com.ua, щоб комплекти радували вас якомога довше:

1. Завжди читайте рекомендації на упаковці. Виробник вказує там дійсно важливі речі. Постільна білизна з крепу, наприклад, не можна гладити, інакше тканина втратить свою фактуру.

2. Обов'язково періть речі перед першим використанням. Це гігієнічно. А дуже дешеве білизна навіть може пофарбувати вас, якщо ви попередньо не відправили його в машинку. Ви ж не хочете на ранок прокинутися з квіточками на щоці?

3. Кольорове окремо від білого. Червоне окремо від зеленого. Постільна білизна окремо від шкарпеток і джинсів. А якщо вивертати наволочки і підодіяльник навиворіт перед тим, як відправити їх в машинку, і перед сушінням, малюнки на них довше залишаться яскравими.

Якщо ви втратили упаковку, то при виборі режиму прання орієнтуйтеся на склад тканини.

27.03.2020



Рівне-Ракурс №10 від 27.03.2020p. 
На головну сторінку