Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №961 від 23.04.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Позіхання – потреба мозку

Вам захотілося позіхнути? «Це нормальна реакція! – стверджує Роберт Провін, професор фізіології Мерілендського Університету. – Позіхання – вкрай заразливий процес. Варто побачити людину, яка позіхає, чи почути звук позіхання, або герой книги, яку ви читаєте, позіхає – і ви теж почнете позіхати.

Навіть, сидячи в темряві в абсолютно порожній кімнаті, варто лише подумати про позіхання – і ви обов’язково позіхнете», – стверджує професор. Наука пояснює позіхання потребою постачання в мозок великих доз кисню. Однак Провін вважає, що все не так просто. Своїми експериментами він довів, що навіть у надзвичайно збагаченій киснем атмосфері людина позіхає так само, як і в збіднілих киснем умовах. Здатність позіхати з’являється протягом першої третини внутрішньоутробного розвитку. Позіхання слугує сигналом про зміни в організмі. Зазвичай супроводжується переходом від стану неспання до сну. Однак, хоч як дивно це звучить, часто позіханням супроводжується зворотний перехід – від сну до активної або до підвищеної готовності. Наприклад, якщо музикант перед концертом дуже часто позіхає – це не означає, що він не виспався. Просто його організм готується до серйозних навантажень під час відповідального заходу. Позіхання також є для людей синхронізатором групової поведінки. Коли людина позіхає – запускається ланцюгова реакція, яка залучає до себе всіх навколишніх. Так, незалежно від змін, що відбуваються в нашому організмі, ці процеси синхронізуються з оточуючими.

Думайте про свою, а не про чужу паніку

В нашій колективній культурі є помітна тенденція: ми часто задаємося питанням про те, як вплинути на іншу людину, пояснює Єлизавета Губар на її сайт перейти потрібно обов'язково. Об'єктом своїх хвилювань ми робимо інших людей. «Вони» не носять маски, «вони» пішли на самоізоляцію, і нам з-за них тепер доведеться перейти на віддаленку, а ось інші «вони» - не пішли і поводяться безвідповідально. «Вони» змітають продукти, і нам тепер доведеться...

«Коли ми дивимося на іншого і намагаємося на нього впливати, це народжує потужний емоційний накал, - каже психолог. - Я б поставила запитання інакше: «Що мені робити, щоб пережити все це і стати більш стійким? Зараз моєму близькому страшно, а мені як з цим бути? ».

«Емоційний імунітет - це механізми всередині нас, які допомагають переробити вхідну інформацію, - розповідає співрозмовник ФАН. - Якщо в ній є шкідливий агент, який нас дестабілізує і дезорієнтує, то вони обчислюють і нейтралізують його».

23.04.2020



Рівне-Ракурс №10 від 23.04.2020p. 
На головну сторінку