Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №961 від 23.04.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Алергійний дерматит голови полікує сік селери та настій череди

Алергійний дерматит голови полікує сік селери та настій череди

Алергічний дерматит грибкового характеру, чи себорейний, може бути спричинений умовами роботи читача в зараженому грибком приміщенні. Узагалі, людям з таким діагнозом також варто уважно ставитися до харчування. Наприклад, алергійні прояви можуть поглиблювати молоко коров’яче, яйця, горіхи, цитрусові, деякі види м’яса тощо.

Натомість рекомендують побільше вводити в меню гарбузи – взимку, а влітку – патисони та кабачки. Можна вживати селеру, журавлину, смородину, зелені сорти яблук, виноград, шовковиці.

У разі себорейного дерматиту корисно застосовувати такі лікарські рослини. Настій льонку звичайного: 1-2 ст. л. трави залити 0,5 л окропу, настояти 1-2 години. Робити примочки та обмивання теплим настоєм.

Настій кореня алтеї лікарської: 6 г сировини настоювати в склянці холодної води протягом 8-10 годин. Застосовувати у вигляді примочок.

В окремих випадках гарний оздоровчий ефект дає трава звіробою. Настій: залити сировину окропом у співвідношенні 1:5, настояти 1 годину. Робити примочки та зрошення.

Дуже ефективним засобом є череда (причепа). Її використовують для зовнішнього застосування та приймають усередину. Настій трави: 1 ст. л. сировини залити склянкою окропу, довести до кипіння. Охолодити. Пити по чверті склянки вранці та на ніч. Можна просто залити окропом, настояти до охолодження й пити по 1-2 ст. л. до їди двічі-тричі на день. Курс лікування 2-3 тижні.

Як гарний протиалергійний засіб народна медицина рекомендує також вживати кореневище лепехи у вигляді порошку, змішаного з медом у співвідношенні 1:1, по 0,5 ч. л. вприкуску з водою, на ніч.

Також помічна за набряків, різних алергійних проявів вся наземна частина кропиви жалкої. Настій: 1 ст. л. сировини залити 1 склянкою окропу, настояти 1-2 години. Пити по 0,5 склянки 3-5 разів на день до їди.

Крім того, корисно жувати мед у стільниках – віск має протиалергійні властивості. Для лікування алергійних хвороб використовують і настій трави чистотілу: 1 ст. л. сировини залити 2 склянками окропу, настояти 4 години й пити по 1-2 ст. л. через 20-30 хв після їди.

Квіти календули: 2 ст. л. залити 0,5 л окропу. Настояти 2 години, пити по 1 ст. л. двічі-тричі на день.

Ромашка аптечна також має протиалергійні, антисептичні властивості. Вживають у вигляді чаю: 15 г сировини залити 0,5 л окропу, настояти годину. Додати мед. Пити тривалий час. 50 г квітів на відро окропу, настояти 30 хв і вилити у ванну.

Помічним є також свіжий сік селери: приймати по 1-2 ч. л. двічі-тричі на день за 30 хв до їди.

Сік з одної великої цибулини розвести в 1 відрі води. Обмивати тіло чи робити примочки.

Любов ДУДЧЕНКО, кандидат біологічних наук

23.04.2020



Рівне-Ракурс №10 від 23.04.2020p. 
На головну сторінку