Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №975 від 30.07.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Хто заплатить за комерційні вузли обліку води?

Хто заплатить за комерційні вузли обліку води?

Минулого вівторка відбулась зустріч директора Рівненського обласного комунального підприємства «Рівнеоблводоканал» Андрія Карауша з членами міської Ради голів ОСББ. Сама зустріч тривала три години, і про її підсумки автор попросив розповісти самого Андрія Карауша.

– Андрію Петровичу, наскільки важливі, на Вашу думку, контакти керівників комунальних підприємств з головами ОСББ?

– На мою особисту думку вони дуже важливі і потрібні. Ми, монополісти, надаємо послуги. В нашому випадку – забезпечуємо містян холодною водою і послугами по водовідведенню. Це життєво важливі послуги для Рівного, адже без води і каналізації місто нормально жити не може. Наше завдання забезпечити рівнян цілодобовими якісними послугами, а натомість отримати справедливу оплату. Тому ОСББ, а це організації, які об?єднують власників квартир, і ми, зацікавленні в тому, щоб наше підприємство працювало ритмічно і виконувало свої функції якісно. Я, як директор «Рівне­обл­водо­каналу», не можу зустрітись з всіма власниками квартир, тому контакти з їх представниками – керівниками ОСББ – дуже важливі. Також, такі зустрічі є необхідними і для нашого підприємства, тому що треба чітко розуміти вимоги і проблеми наших споживачів, реагувати на зауваження щодо роботи водоканалу, чути претензії, бачити ті ділянки роботи, на яких ми недопрацьовуємо.

– Які проблемні моменти Ви побачили під час нинішньої зустрічі?

– Їх доволі багато. Зупинюсь на одній – це встановлення та обслуговування комерційних вузлів обліку холодної води в багатоквартирних житлових будинках.

Закон про їх встановлення був прийнятий ще у 2018 році. Як це буває часто, вже є багато підзаконних актів, а розуміння хто ж повинен платити за їх придбання та встановлення – немає. Чому я підняв цю проблему саме зараз? Термін встановлення комерційних вузлів обліку холодної води спливає 1 серпня 2020 року. Після цієї дати теоретично повинні нараховуватись штрафи за їх відсутність в багатоквартирних житлових будинках. Звісно, карантин вплинув на виконання цих норм, і каральні міри відтерміновані на шість місяців після завершення карантину. Однак, проблема є, і її потрібно вирішувати. Хоча досі законодавець чітко не визначив фінансового джерела для встановлення будинкових засобів обліку. Хочу сказати відверто – сенс встановлення таких вузлів обліку є! Результати люди відчують практично відразу. Споживач буде платити виключно за те, що спожив. Залишається не зрозумілим нашим споживачам, більшість з яких має в квартирах лічильники води і платить по них за холодну воду, механізм розподілу різниць між загальнобудинковим обліком та квартирними лічильниками. Але мені здається, що саме на таких зустрічах ми і знімаємо багато проблемних суперечливих питань. Питання різниць вже врегульоване постановою Кабінету Міністрів України, яку ми обов’язково будемо виконувати. В Рівному треба встановити приблизно 1500 комерційних вузлів обліку різного діаметру. Це більше ніж загальна кількість багатоквартиних будинків, але комерційний вузол обліку встановлюється на кожну точку вводу води, а в окремих будинках їх декілька. За які кошти їх купувати і встановлювати? Звісно, власники квартир можуть «скинутись» і придбати такий вузол обліку, а наші фахівці його змонтувати. Розуміючи важку фінансову ситуацію в більшості рівненських родин, це не самий простий і правильний вихід сьогодні. Є варіант оформити водоканалу товарний кредит у виробників такого обладнання і платити частинами протягом досить тривалого часу. Це зменшить фінансове навантаження на гаманці містян. Хоча є і третій варіант. Законом не заборонено фінансування купівлі та встановлення вузлів обліку холодної води з місцевого бюджету. Думаю є сенс розробити міську програму фінансування купівлі та встановлення таких вузлів обліку, тим більше, що подібна практика є, а загальна сума необхідна на те, щоб купити та встановити всі півтори тисячі вузлів обліку, не перевищує 36 мільйонів гривень. Для бюджету міста Рівне така сума є цілком реальною для реалізації за декілька років.

30.07.2020Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 30.07.2020p. 
На головну сторінку