Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №993 від 03.12.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

5 причин вирощувати нагідки або календулу

5 причин вирощувати нагідки або календулу

1. Календула – лікарська рослина

Препарати на основі екстракту календули відомі своїми бактерицидними властивостями. Відвари з квіток календули лікують не тільки горло, а й різноманітні запалення шкіри. Пародонтозу позбуваються спиртовою настоянкою календули, а мазі на основі цієї рослини вважаються ефективними засобами проти фурункулів, забоїв, опіків, інфікованих ран. А ще нагідки підвищують стійкість організму проти всіляких вірусів.

Тобто починати свій ранок з чашечки нагідкового чаю, однозначно, корисно всім (якщо нема індивідуальної непереносимості). А якщо ці квіточки виросли в вашому саду, ви їх своїми ж ручками зібрали і висушили, склали в красиву баночку – пити такий чай в рази приємніше!

До речі, нагідки сьогодні – це ще й основа багатьох косметичних препаратів. Магазини і аптеки пропонують креми і лосьйони, шампуні і бальзами, зубні пасти і навіть губні помади, в склад яких входить екстракт нагідків.

Дуже корисно вмивати відваром квітів календули жирну, схильну по появи висипу і вугрів шкіру. А як приємно протирати обличчя щоранку кубиком льоду, всередині якого замерзла яскрава квітка… А домашнє мило з квітами нагідків! Всього і не перелічиш!

Можна заварювати чай і зі свіжими квітами календули, але він матиме гіркий присмак

2. Декоративні сорти нагідків – прикраса квітників

Вже кілька століть нагідки вирощуються в садах, як декоративні квіти. В США і Європі сьогодні календула дуже популярна однорічна декоративна рослина. У нас нагідки, я вважаю, поки ще недооцінені. В кращому випадку, календулу вважають класичною «бабусиною квіткою», і самовисіваючись вона росте десь поміж грядок чи біля компостної купи.

Можливо, через те, що у нас мало відомі декоративні сорти календули лікарської. Хоча, чесно кажучи, і сама видова рослина здається дуже гарною – вона яскрава і невибаглива. Що ще треба для квітників природного стилю?

Ну, а якщо вам хочеться чогось цікавого, ніж видові нагідки лікарські, ось вам сучасні групи сортів календули для квітників:

• низькоросла група сортів, які ідеально підходять для бордюрних посадок (висота 25-30 см) – «Патіо»;

• також компактні кущики утворює група сортів «Гітана». Ці квіти мають напівмахрові суцвіття різних кольорів – від лимонного до яскраво помаранчевого;

• діаметр суцвіть сортосерії календули «Каліпсо» досягає 10 см! При цьому висота всього 20 см;

• дуже рясно цвітуть помаранчевими і жовтими квітами нагідки сорту «Літл Бол», висотою 15 см;

• якщо перелічені вище сорти календули призначені для бордюрних і контейнерних посадок, то календула «Радіо» може прикрасити собою будь-яке місце в саду. Висота 35-45 см і сферичні помаранчені суцвіття, пелюстки яких ніби закручені в трубочку, тільки кольором нагадують про нагідки лікарські;

• сортосерія «Тач оф Ред» – це і жовті, і помаранчеві, і персикові квіти з червоними переливами діаметром до 8 см. Дуже ефектні, порівняно високі квіти – до 60 см;

• оригінальний сорт нагідок «Зелене серце» – величезна квітка помаранчевого кольору з зеленою серединкою.

При цьому всі декоративні сорти календули є представниками виду нагідки лікарські, тобто також мають цілющі властивості.

3. Календула для літніх букетів

Календула у вазі – це красиво. Але якщо ви звикли до більш вишуканих квітів в інтер’єрі, то зверніть увагу на сорти календули, які були виведені спеціально для зрізки. Вони не тільки декоративні (більше схожі на хризантеми, ніж на нагідки), а ще й довго стоять у зрізці, не втрачаючи свіжості і яскравості. Це:

• Лінійка сортів з махровими суцвіттями діаметром 7-9 см «Пацифік Б’юті» з висотою кущів 60-80 см. Квіти цих календул можуть бути кремово-жовтими, лимонними, червоно-помаранчевими і навіть лососевими;

• «Каблуна» – сортосерія нагідок з анемоновидними квітами діаметром 7-10 см. У деяких сортів темний центр квітки, в інших – такого ж відтінку, як пелюстки;

• Цікавий високорослий сорт «Оранж Принцес» з помаранчевими суцвіттями;

• Махрові суцвіття у сортів «Рєд Девіл», при цьому пелюстки квіток двох кольорів: зовні червоні, а всередині – темно-помаранчеві.

4. Нагідки в кулінарії

Квіти календули, як і листя мають пряний аромат і смак. А колір! Помаранчевий колір квітів – це «робота» природних пігментів, якими можна забарвити і різні продукти. Наприклад, пелюстками квітів календули «підфарбовують» вершкове масло, сири, супи.

Яскравість і пікантну нотку додають нагідки будь-яким літнім салатам – покришили огірочок, зелену цибульку, приправили овочі сметанкою, укропом і… пелюстками календули. Спробуйте! Це оригінально і смачно!

А ще, квіти календули можна маринувати. На 1 кг квітів 150 мл оцту, 40 г солі й перець за смаком. Квіти заливають оцтом, додають сіль, перець і варять 5 хвилин. Розкладають нагідки по стерилізованих баночках, заливають маринадом і закручують кришками. Використовують, як приправу до м’ясних і рибних страв.

Згадуючи про нагідки в кулінарії, не можна не сказати, що ці квіти можуть стати прикрасою будь-яких страв. Ви ж знаєте, що коли їси красиво, то воно і смачніше якось?

Квіти календули стануть прикрасою будь-яких страв

5. Календула на городі для захисту рослин від комах-шкідників

Вважається, що календула, яка росте біля культурних рослин, здатна захистити їх від багатьох шкідників: ведмедка, колорадського жука, мурах і інших. Проти нематоди відцвілу календулу радять закопувати на осінь з землю разом з листовою масою і корінням.

Крім того, така краса приваблює і інших комах-запилювачів. Літаючи над яскравими помаранчевими нагідками, вони не оминуть своєю увагою і наші овочі, які ростуть поряд.

03.12.2020



Рівне-Ракурс №10 від 03.12.2020p. 
На головну сторінку