Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №997 від 31.12.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Андрій Карауш: «Ми працюємо в ринкових умовах за соціальним тарифом…»

Андрій Карауш: «Ми працюємо в ринкових умовах за соціальним тарифом…»

Завершується рік. Саме час підвести підсумки і зрозуміти, що потрібно зробити всьому колективу РОВКП ВКГ «Рівне­обл­водоканал» в наступному році. Про це ми попросили розповісти директора підприємства Андрія ­Карауша.

Отже, Андрій Карауш про 2020 рік.

– Рік видався важким і це ще дуже м’яко сказано. Наше підприємство, як і всі інші, ніколи до цього року не працювало в умовах карантину. Але ми в цей період працювали, і працювали ефективно. Наші абоненти постійно отримували наші послуги, і це велика заслуга всіх працівників РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал». На жаль, під час самого жорсткого карантину (квітень, травень і червень) суттєво впав рівень оплат за послуги водопостачання та водовідведення. Це теж закономірно, адже багато людей боялись виходити на вулицю без крайньої потреби, а оплата комунальних послуг в електронній формі не дуже популярна, особливо у людей старшого віку. Все це призвело до того, що рівень оплат за наші послуги знизився до 60?%. Ми проаналізували проблему неплатежів і розробили стратегію виходу з неї. Потрібно максимально розширити сегмент електронних платежів за наші послуги. Сам процес оплати повинен бути простим і максимально зрозумілим людям. Хочу сказати, що робота була проведена серйозна. Разом з фірмою «Реноме СМАРТ» ми розробили мобільний додаток, з якого заплатити можна через платіжні системи Mastercard, VISA, LIQPAY. Для кращої комунікації зі споживачами ми відкрили і ведемо вайбер-групу. Ну і звісно, є особисті кабінети споживачів. Все це дало змогу навіть під час пандемії коронавірусу підняти рівень оплат за наші послуги до 100?% і навіть більше.

Про зроблене за рік.

– Хочу сказати, що карантин, звісно, вніс свої корективи в плани підприємства. Коли ми планували роботу «Рівнеобл­водо­каналу» на поточний рік, ніхто не міг передбачити ні саму епідемію, ні карантин з усіма його наслідками. Однак, нам і в таких умовах вдалося багато зробити. Продовжилось оновлення автопарку підприємства. Тут ми встигли за кредитні кошти «Укр­газ­банку» придбати чотири автомобілі. До речі, віддавати банку гроші будемо за рахунок надходжень від проведення позатарифних робіт. В цьому році нам з обласного бюджету виділили гроші на придбання нової каналопромивної машини. Вона суттєво спростить роботу нашим працівникам служби каналізації по прочистці мереж від засмічень. Окремо треба відмітити придбання для потреб підприємства установки з виробництва гіпохлориту натрію, який використовується для дезінфекції питної води. Не так давно підприємство Дніпро­АЗОТ, яке забезпечує ним водоканали, припинило його випуск, чим спровокувало кризу всієї галузі. Аби захистити наше підприємство ми вирішили у себе випускати гіпохлорит натрію. Установка вартістю в 780 тисяч гривень вже працює, і на 25?% ми забезпечуємо потреби підприємства в цьому реагенті. Звісно, оптимально взагалі бути на 100?% забезпеченими ним, але це в планах. До речі, сама установка окупиться усього за 3 –3,5 років.

Про плани на 2021 рік.

– Думаю, найбільш амбітним з наших проєктів, які ми будемо старатися почати втілювати в життя, є будівництво нових очисних споруд в місті Рівне за кошти Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Ці споруди дуже потрібні нашому підприємству та всім рівнянам. Ми сьогодні дорого платимо РівнеАЗОТу за очистку наших каналізаційних стоків. Так й сама схема транспортування їх майже за двадцять кілометрів від Рівного є відверто дорогою. В кінці кінців за неї платять усі споживачі, адже її вартість входить в наш тариф. Таким чином, будівництво нових очисних споруд – в інтересах усієї громади обласного центру. Зрозуміло, що у нашого підприємства ніколи не було і, на жаль, скоріше за все і не буде грошей для такого великого будівництва. Тому можливий тільки кредит, але при цьому надовго і під невеликі відсотки такі гроші виділяють лише такі великі міжнародні фінансові установи як ЄІБ. Ми вже завершили підготовку техніко-економічного обгрунтування проєкту. Банк обрав технічного виконавця, це відома французька фірма «EGIS». Тепер черга за обласною радою. Вона повинна дати дозвіл на отримання позики. Сподіваюсь, що тут затримки не буде, і вже на початку 2021 року ми його отримаємо. Звісно, є тут і підводні камені. ЄІБ, звісно, зважує об’єктивні ризики, які є у схемі погашення кредиту, але я сподіваюсь, що за допомогою нашого уряду вдасться в наступному році отримати гроші і почати будівництво. Також ми плануємо замінити два великі насоси на нашому основному водозаборі. Монтаж та запуск цих двох насосів на Горбаківсько-Гориньградському водозаборі дасть змогу економити електроенергію, а також збільшити надійність всієї системи водопостачання. Наступного року ми запустимо систему погодинної тарифікації електроенергії. Перехід на неї став можливим після впровадження на нашому підприємстві системи АСКОЕ. Після введення погодинного тарифу споживання електроенергії ми зможемо найбільш енергооб’ємні роботи проводити в ті часи, коли тариф на електроенергію буде найменшим.

Про наш тариф.

– Кожен рік регулятор НКРЕКП коригує тариф. З першого січня 2021 року він становитиме 28 гривень 36 копійок за один метр кубічний. З цієї суми 14 гривень 61 копійку ми будемо платити за водопостачання і 13 гривень 75 копійок за водовідведення. Це на 12?% більше ніж діючий тариф. Звісно, будь-яке підвищення комунальних тарифів нікого не радує, бо ми всі платимо їх. Однак, враховуючи підняття тарифів на електроенергію та збільшення вартості послуг, які надає нашому підприємству Рівне­АЗОТ, ріст наших тарифів є неминучим. Можу констатувати – попри зростання тарифу, він все одно не дає можливості «Рівнеобл­водоканалу» нормально розвиватись. Ми працюємо в ринкових умовах за соціальним, тобто штучно заниженим державою, тарифом за наші послуги…

31.12.2020Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 31.12.2020p. 
На головну сторінку