Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1018 від 04.06.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Причини появи тяги до солодкого після вживання їжі

Причини появи тяги до солодкого після вживання їжі

Сімейні традиції

Однією з перших причин, звичайно ж, є національні традиції і звички, що склалися у родині. Дуже часто після основного приймання їжі уся родина збирається на чаювання. На столі багато випічки і різноманітних солодощів. Якщо це ваш варіант, то спробуйте замінити солодкий стіл на фрукти і сухофрукти, а також горіхи. Це дозволить знизити добову калорійність і не сприятиме набору маси тіла. Не підсолоджуйте чай; якщо у вас немає алергії, то замініть його на мед. Смак буде колишнім, але користі набагато більше.

Звичка

Для деяких людей тяга до солодкого – лише вироблена роками звичка. Відчули, що хочеться солоденького – випийте склянку води або з’їжте фрукт (яблуко, грушу).

Дефіцит калорій

Недостатня калорійність раціону також може сприяти появі тяги до солодкого. Якщо ввечері вам хочеться солодкого, то спробуйте вечеряти пізніше, наприклад, о 19:00. Додайте у раціон більше клітковини – фрукти, овочі, бобові. Відчуття ситості приходить швидше, якщо ви вживаєте білок.

Існує думка, що тяга до солодкого збільшується за наявності нестачі хрому, магнію, цинку та інших мікроелементів. Насправді наукового доведення цей факт не має. Зазвичай, після прийому активних біологічних добавок бажання з’їсти солодке не зменшується.

Незбалансований раціон і відсутність режиму харчування

Незбалансований раціон, пропущені прийоми їжі призводять до того, що до настання вечора прокидається звірячий апетит і хочеться їсти більше, бажано жирну, висококалорійну їжу і доповнити усе це солодощами. Спробуйте контролювати свій режим харчування. Не пропускайте прийоми їжі, між основними прийомами обов’язково влаштовуйте собі перекушування (фрукти, йогурти, горіхи добре для цього підійдуть). Їжу приймайте у спокійній обстановці, повільно прожовуйте її.

Вживання простих вуглеводів

Можливо, ви їсте занадто багато простих вуглеводів, глікемічний індекс яких дуже високий. Вони швидко перетравлюються, змушуючи підшлункову залозу виробляти підвищену кількість інсуліну. При цьому цукор у крові швидко підвищується, але й швидко падає, що може викликати бажання з’їсти щось солодке.

Намагайтеся додати у раціон більше клітковини і складних вуглеводів, які довго перетравлюються. Виключіть зі свого раціону або максимально обмежте вживання солодкої газованої води, соків, десертів, цукерок, виробів з білого борошна.

Емоційне напруження

Ну і звичайно ж основною причиною зайвого споживання солодкого є емоційне напруження. Шоколад викликає вироблення у організмі серотоніну, «гормону щастя».

Якщо ви відчуваєте, що зростає емоційне навантаження, то спробуйте відволіктися. Добре допоможе прогулянка на свіжому повітрі, послухайте музику, що розслабляє. З’їжте фрукт або горіхи, випийте склянку води. Якщо ж впоратися з бажанням з’їсти шоколад не вдається, нехай це буде чорний гіркий шоколад. Він більш натуральний і принесе максимальну користь.

04.06.2021



Рівне-Ракурс №10 від 04.06.2021p. 
На головну сторінку