Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1019 від 10.06.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Що не можна їсти вранці, щоб не стрибав рівень цукру в крові

Що не можна їсти вранці, щоб не стрибав рівень цукру в крові

Дієтологи розповіли, чому деяким людям весь час хочеться їсти і як цього уникнути. Виявилося, що у всьому винні стрибки цукру в крові. Саме різке підвищення, а потім падіння рівня цукру змушує людей відчувати моторошне відчуття голоду без приводу. Через подібні стрибки людина може погладшати за рік на 9 кг і навіть більше.

Але крім шкоди від коливання рівня глюкози, є також небезпека отримати серйозні проблеми зі шлунком, якщо вживати натщесерце «неправильну» їжу.

Продукти, від яких необхідно відмовитися натщесерце

Вода

По-перше, це вода. Є думка, що склянка води натщесерце може бути корисною, але деякі гастроентерологи вважають, що ця думка не завжди є правильною. Дуже важливо, щоб вода була кімнатної температури. Холодна вода є небезпечною, якщо у людини є захворювання шлунку або серцево-судинної системи. Гаряча вода (65° С), випита натщесерце, викликає опік шлунку, що у подальшому може призвести до утворення аномальних клітин, а ті, своєю чергою, можуть трансформуватися у злоякісні.

Корисною виявилася лише тепла вода. Саме таку воду рекомендовано пити вранці натщесерце, щоб стимулювати секрецію і моторику органів травлення.

Кава

Другим небезпечним продуктом для голодного шлунку лікарі називають каву. Кава, яка випита натщесерце, підвищує кислотність у шлунку, тим самим викликаючи нудоту і печію. Людям, у яких є діагностований синдром подразненого кишківника, категорично не рекомендується пити каву натщесерце: напій погіршить симптоми: викличе здуття, різі, підвищене газоутворення і розлади.

М’ясо

Дієтологи порадили відмовитися від м’яса натщесерце. Щоб перетравити м’ясо, організму потрібно багато енергії. У голодної людини цієї енергії просто немає. На сніданок рекомендується їсти вуглеводи, адже вранці особливо активно працює підшлункова залоза, і гормони інсулін та кортизол забезпечують доставку енергії у клітини. А енергія – це і є глюкоза, яку організм отримує зі складних вуглеводів. М’ясо та інші білки краще їсти у другій половині дня.

Хліб

Четвертим продуктом, який є небажаним для вживання вранці, дієтологи називають хліб і будь-які борошняні вироби, адже такий початок дня призводить до ожиріння. Швидкі вуглеводи не затримуються у шлунку і викликають потужний викид глюкози та інсуліну. Якщо до цього додати чистий цукор, який у більшості випадків додається у хліб і випічку, вийде дійсно небезпечна комбінація. Випічка з борошна вищого ґатунку, дешеві макарони, білий хліб – усе це є великим навантаженням і для шлунку, і для кишківника.

Особливо небезпечними швидкі вуглеводи є для тих, хто має схильність до діабету, у кого спостерігається інсулінорезистентність і предіабет.

Свіжі соки

Крім того, категорично не варто пити вранці соки. У соках немає клітковини, це чиста вичавка, яка одразу б’є по підшлунковій залозі. А якщо ще поєднати сік з випічкою... Одним словом, сік вкрай не рекомендується пити натщесерце.

Кислі фрукти і ягоди, такі, як апельсини, яблука, ківі, журавлина та інші, також небезпечні для голодного шлунку. Кислоти, які містяться у таких фруктах, призводять до печії і алергій, а у подальшому усе закінчується гастритами і навіть виразкою.

При цьому також натщесерце не рекомендується їсти і овочі.

Йогурти

Крім того, дієтологи не бачать сенсу і у ранковому йогурті: кисломолочні продукти, що вжиті натщесерце, є марними. Кисле середовище шлунку вранці вбиває усі корисні бактерії.

Що можна вживати вранці

Виникає питання: що ж тоді можна їсти, якщо усі традиційні сніданки – такі, як апельсиновий сік з круасаном, бутерброд з ковбасою і сир з фруктами опинилися під забороною.

Дієтологи рекомендують зробити акцент на злаки і каші, яйця, запіканки. Підійдуть для сніданку корисні жири, тому можна їсти авокадо і горіхи. Добре почати ранок з зеленого чаю або шипшини – такий напій підбадьорить і додасть сил.

10.06.2021



Рівне-Ракурс №10 від 10.06.2021p. 
На головну сторінку