Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1038 від 21.10.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Догляд за кімнатними квітами: навіщо класти часточку яблука в горщик

Догляд за кімнатними квітами: навіщо класти часточку яблука в горщик

Хитрість, що істотно полегшує догляд за рослинами.

Присутність яблука поруч з кімнатною рослиною нібито прискорює наступ цвітіння. На думку біологів, плід виділяє етилен, який наближає появу бутонів і дозрівання плодів. Чи так це?

Користь яблука для квітів все-таки є. Єдина практична користь від речовини – прискорення дозрівання помідорів в умовах короткого літа.

Але прискорюється не тільки дозрівання, але і старіння: через етилен пригнічується ріст кореневої системи, опадає листя і квіти. Зрозуміло, це не тільки марно, але і шкідливо для кімнатних рослин.

Однак яблуко все-таки послужить добру службу в кімнатному квітникарстві. Забудемо про етилен.

Хитрість, яка не підводить

Існує цікавий тест на виявлення шкідників рослин – тест «на яблуко». Щоб виманити паразитів, на ніч в горщик кладуть часточку плоду – якомога ближче до стовбура (замість яблука можна використовувати огірок).

Шкідники, що активні вночі, швидко переметнуться на легку і солодку здобич. І зі сходом сонця можна буде розгледіти, хто ж вшанував скромний горщик своєю присутністю. Таким чином можна знайти горезвісних трипсів на фіалках і панцирного кліща на фаленопсисі.

Тест на яблуко або огірок допоможе виявити найголовнішого «зимового» ворога – павутинного кліща. Зате його завжди можна виявити під час регулярного огляду за білим нальотом на зворотному боці листа (на ранній стадії) і по характерній павутині (коли процес шкідництва вже щосили йде).

Результат наступного ранку

Переконавшись у відсутності або присутності шкідників кімнатних рослин, часточку відразу прибираємо. Нічого давати квітам етиленом дихати, що старить, та ще й мошок приманювати!

Причини, за якими деякі квітникарі навідріз відмовляються тримати товстянку в будинку

Яку небезпеку становить грошове дерево?

Складно собі уявити міцну здорову сім’ю в Україні, у якої в квартирі не знайдеться жодної кімнатної рослини. Фіалки, драцени, фікуси, пеларгонії, бегонії будуть зустрічатися в таких будинках майже на кожному кроці. Але ще частіше у них на підвіконнях ви виявите товстянку.

Вважається, що грошове дерево приваблює багатство і благополуччя в будинок. Чоловік починає менше часу проводити в гаражі і біля телевізора, згадує, що за своєю природою він – ніхто інший, як впевнений в собі здобувач, який повинен забезпечувати і нести повну відповідальність за процвітання сім’ї.

Начебто все просто: чим пишніша крона у товстянки, тим міцніша і заможніша сім’я. Але чому ж тоді серед квітникарів зустрічаються ті, хто навідріз відмовляється заводити у себе цю рослину?

Річ у тім, що всі частини товстянки отруйні. У природному середовищі існування вони накопичують миш’як. Правда, в умовах обмеженості ґрунту горщикової рослини, даний фактор фактично нівелюється. Проте, частина квітникарів впевнена, що під час пересадки рослина може становити деяку небезпеку, наприклад, якщо отруйний сік потрапить в очі або на відкриту рану.

Апологети фен-шуя також попереджають любителів достатку: якщо красула надмірно розростеться, то почне, як губка, вбирати в себе чоловічу позитивну енергетику, а якщо зацвіте, що трапляється вкрай рідко, чоловік і зовсім може піти з сім’ї. Вся справа в надлишку жіночої енергії «інь» в цій рослині – листя округле, без витягнутих гострих форм і колючок, як у чоловічих рослин «янь».

У разі загибелі товстянки всю сім’ю чекають злидні і багаторічне животіння без перспектив кар’єрного росту і відпусток на море. Та що там говорити, часом перестане вистачати грошей навіть на їжу і комуналку.

Якщо раптом грошове дерево почне чахнути, не дивлячись на всі прикладені з вашого боку зусилля, краще подаруйте його знайомим, хто захоче спробувати його реанімувати і врятувати. Інший варіант – спробувати висадити красулу в сад на літо, а восени, до приходу холодів, знову викопати її і забрати додому. Головне – не викидати товстянку на смітник і не виставляти на вулицю або в під’їзд!

21.10.2021



Рівне-Ракурс №10 від 21.10.2021p. 
На головну сторінку