Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №294 від 31.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Небезпечна стихія

За вихідні - дев’ять потопельників

За вихідні - дев’ять потопельників

На озері Басів Кут не втопилося (!) дванадцять відпочиваючих

За зелені свята в області втопилося дев’ять чоловік, четверо з них - діти. Головна причина трагедій - купання у невідведених для цього місцях за відсутності аварійно-рятувальних постів. Так, на озері Басів Кут, де цілодобово працюють рятувальники, вдалося витягнути з води дванадцять потопаючих людей. Про це повідомив начальник Рівненської обласної аварійно-рятувальної служби на водних об’єктах Анатолій ЯКИМЧУК.

Однак не вдалося уникнути трагедій у районах області, де їх керівництво не дбає про встановлення рятувальних постів на водних об’єктах. Найбільше вражає дитяча смертність. Так, двоє десятирічних хлопчиків із села Чудель Сарненського району у спекотний день після закінчення уроків пірнули у холодну воду. “Найімовірніше, дітей вхопив корч або затягнув вир, - повідомив старший інспектор Сарненського райвідділу МНС Роман ПЛАСТИРА. - Їх витягнули з води вже мертвими”.

У меліоративній канаві села Корост Сарненського району втопився учень третього класу Коростівської школи Олександр. У смт Володимирець під час купання в парковому ставку пішов на дно семирічний Петро. У селі Крилів Корецького району в місцевому ставку виявили тіло десятирічного Івана, який втопився за нез’ясованих обставин.

Як не потрапити у русалчине царство

Купатися дозволяється у спокійну безвітряну погоду при температурі води не менше +18, повітря - не нижче +24.

У воду слід заходити повільно, обережно пробуючи дно ногою; купатися краще там, де є рятувальні служби.

До плавок потрібно прикріпити шпильку: якщо далеко від берега судома зведе руку чи ногу, укол шпилькою допоможе відновити еластичність м’язів; утримуйтеся від далеких запливів.

Пам’ятайте, що переохолодження та страх - головна причина трагічних випадків. Якщо човен перекинувся, головне - не розгубитися. Навіть коли перекинувся, він ще певний час тримається на воді. Отже, треба зберігати спокій і до прибуття рятувальників триматися за човен, штовхаючи його до берега.

У більшості випадків тонуть люди, котрі вміють плавати і самовпевнено запливають далеко від берега. Там вони можуть потрапити у потік холодної води. Тоді починає зводити ноги і хапає корч. У цій ситуації треба зануритися у воду і сильно потягнути рукою на себе ступню за великий палець. Про це нагадав читачам Віктор КОЗАК, помічник начальника ГУ МНС у Рівненській області.

31.05.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 31.05.2007p. 
На головну сторінку