Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №299 від 05.07.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#День рибалки

Чому жінки не люблять рибалити?

Чому жінки не люблять рибалити?

Точніше, чому жінки приховують своє захоплення рибальством? Невже це суто чоловіче хобі? Більшість моїх знайомих, любительок риболовної справи, ревно оберігають таємницю своїх “походеньок” до водойм. [dell кпк]

Ще більше мене зацікавила ця тема в зв’язку з тим, що 8 липня найзавзятіші рибалки святкують своє “професійне свято” - мабуть, одне з найочікуваніших днів для більшості чоловіків. Адже з’являється чудовий привід вирватися з дому і відпочити на лоні природи. До речі, пляшка “оковитої” вже втратила свій статус неодмінного атрибуту риболовлі. Тим паче, затятий рибалка нізащо не проміняє насолоду тихого споглядання на водне дзеркало на алкогольний дурман десь під кущами.

Про День рибалки вирішила поспілкуватися із заступником голови правління Рівненської обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок Леонідом ДУДУШКОМ. Перш за все, ми обговорювали питання участі жінок у діяльності товариства. “Цікаво те, що наразі в членах організації особи жіночої статі не числяться, тоді як організованих рибалок (такі, що мають членський квиток і сплачують внески) аж 468 чоловік. Хоча останні три роки жінок у нашому товаристві було багато. Не знаю, що вплинуло на їхні рішення залишити лави любителів риболовлі, але останнім часом вони стали частіше приховувати своє захоплення рибалкою”.

Хотіла запитати про це у 70-річної бабусі, яка якраз рибалила на Басовому Куті, але та чомусь відмовилася мені відповідати і попросила, щоб я не порушувала її спокою.

Дивно. У нашому феміністичному суспільстві доволі багато сфер тепер підпорядковуються і жінці, і чоловіку. Чому ж досі викликає посмішку, а іноді й відвертий сарказм чоловік, який займається, наприклад, вишиванням, або жінка, яка полюбляє риболовлю? Ми всі іноді прагнемо спокою та тиші, усамітнення. Жінки взагалі з давніх-давен вважалися терпеливішими, ніж чоловіки. Дійсно, витримки їм не позичати. За словами Леоніда Дудушка, жінка трохи емоційніше ставиться до процесу риболовлі. Тут я з ним не згодна. Наприклад, ми (тобто жінки) набагато спокійніше ставимося до улову. Тоді як чоловіки тільки те й роблять, що вихваляються своїми “рибальсько-спортивними” здобутками.

А щодо святкування Дня рибалки, то УТМР щорічно проводить у Здолбунові спортивні змагання рибалок. В них, зазвичай, беруть участь близько 50-70 чоловік. Звісно, із традиційним приготуванням рибної юшки, із численними анекдотами та кумедними розповідями про риболовлю. На рибальське свято, до слова, запрошують і жінок.

Жінки, вперед - рибалити! Повірте, це одне з найзахоплюючих занять: насолоджуватися непорушною тишею поліської природи.

05.07.2007Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 05.07.2007p. 
На головну сторінку