Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1140 від 12.10.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чому у холоди варто частіше вживати мед з корицею?

Чому у холоди варто частіше вживати мед з корицею?

І мед, і кориця окремо володіють дуже корисними властивостями. Якщо їх об’єднати, частина з них посилиться. Але не всі – в деяких випадках їх плюси часом перебільшують.

Кориця і мед – продукти, що грають дуже позитивну роль для нашого здоров’я. Так чому б не спробувати їсти їх разом? Тим більше, що це дуже смачно. Значить, і користь їх відразу подвоїться? У деяких випадках так, але не вся. Поєднання меду з корицею встигло обрости міфами, які ми розвінчаємо, розповівши про їх реальну і вигадану ефективність.

Корисні властивості меду

Лікує кашель. Згідно з даними вчених, що мед пригнічує нічний кашель, один з головних речовин засобів від кашлю – декстрометорфан.

Лікує рани і опіки. Науково доведено, що нанесення меду на шкіру є потужним засобом лікування ран.

Також серед плюсів меду (але вони поки не підтверджені остаточно):

снодійний ефект;

поліпшення пам’яті;

лікування грибкових інфекцій;

усунення зубного нальоту.

Корисні властивості кориці

Зменшує запалення. Отож, сприяє швидшому лікуванню і навіть зниженню ризику виникнень хронічних захворювань.

Допомагає в лікуванні нейродегенеративних захворювань. Кориця може допомогти уповільнити прогресування хвороби Паркінсона та Альцгеймера.

Ще серед властивостей:

лікування синдрому роздратованого кишечника;

зниження симптомів харчового отруєння;

лікування синдрому дефіциту уваги;

допомога в зниженні гіперактивності;

лікування полікістозу яєчників.

Спільна користь

Теорія така, що якщо мед і кориця корисні самі по собі, то їх поєднання може посилити ефект від їх користі в деяких областях.

Знижують ризик серцевих захворювань. Дует меду і кориці може допомогти зменшити деякі фактори ризику виникнення серцево-судинних хвороб: підвищений холестерин (продукти знижують його на 6 – 11 %), високий тиск. Також вони багаті на антиоксиданти, які мають дуже велику користь для серця – покращують приплив крові до серця і запобігають утворенню тромбів, знижуючи ризик інсульту і серцевого нападу.

Загоюють рани. І мед, і кориця можуть боротися з бактеріями і зменшувати запалення, що сприятиме загоєнню шкіри. Мед здатний лікувати опіки, а також виразки стоп – одне з ускладнень діабету. Кориця допомагає захистити організм від небезпечних, стійких до антибіотиків бактерій.

Можуть допомогти впоратися з діабетом. Доведено, що регулярне вживання кориці корисно для діабетиків. Вона знижує рівень цукру в крові і робить клітини більш чутливими до інсуліну. А мед впливає на кров не так сильно, як звичайний білий цукор. Однак в меді досить багато вуглеводів, тому діабетикам все одно варто вживати його в обмежених кількостях.

Є джерелами антиоксидантів. Ці речовини захищають клітини від вільних радикалів, які можуть їх пошкодити, викликати передчасне старіння. Кориця за вмістом антиоксидантів займає перше місце серед спецій.

Недоведена користь меду і кориці

Поєднання цих продуктів корисно, це ми вже зрозуміли, але перебільшувати їх ефективність не потрібно. Деякі популярні властивості не були доведені, а значить, можуть і не проявитися.

Лікування застуди. Мед і кориця мають антибактеріальні властивості, але застуду частіше викликають віруси.

Боротьба з симптомами алергії.

Лікування прищів. Вони можуть бути корисні на стадії профілактики.

Допомога в схудненні. Можливо, мед трохи корисніше, ніж білий цукор, але це ще не означає, що він допоможе скинути вагу.

Зняття болю при артриті.

Налагодження проблем з травленням.

12.10.2023



Рівне-Ракурс №10 від 12.10.2023p. 
На головну сторінку