Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1153 від 19.01.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Експерти пояснили, який обігрівач у будинку здатний зруйнувати ваше здоров’я

Експерти пояснили, який обігрівач у будинку здатний зруйнувати ваше здоров’я

Лікарі попередили, що найнебезпечніші для здоров’я тепловентилятори із пластику. Взимку настає сезон обігрівачів, тому що не завжди батареї можуть впоратися з холодом, що проникає з вулиці. З початку року погода зовсім не тішить, тому око раз у раз поглядає в бік обігрівача. Але не всі вони безпечні, і про найшкідливіші варіанти розповіли медики.

Експерти нагадали, що всі обі­грівачі небезпечні тією чи іншою мірою, просто тому що вони висушують повітря ще сильніше.

Коли вологість повітря падає нижче 40%, організм людини починає пересихати і насамперед – слизові оболонки, зокрема носа. А вона виконує бар’єрну функцію. У підсумку падає імунітет, розвиваються алергії, чіпляються всякі віруси, з’являється кон’юнктивіт і все в такому дусі. Однак серед обігрівачів є найнебезпечніші.

Які бувають обігрівачі?

Тепловентилятори (пропускають через себе повітря).

Масляні (нагріваються через масляний розчин усередині).

Конвекційні (вбирають холодне повітря знизу і випускають тепле повітря вгору).

Інфрачервоні (нагрівають завдяки інфрачервоному випромінюванню).

Галогенні (нагрівають завдяки особливій лампі).

Кварцові (випромінюють тепло через кварцові деталі).

Теплові завіси (відсікають холодне повітря за допомогою потужного тепловентилятора).

Найбезпечніший – інфрачервоний. Він гріє предмети, а не повітря (але поруч із ним не можна довго перебувати, інакше можна отримати опік шкіри, очей і слизової).

Менш безпечні – масляні обігрівачі та конвектори. Вони просто сушать повітря, тому в пару до них краще купити зволожувач повітря і частіше робити вологе прибирання.

Найнебезпечніший – тепловентилятор. Він висушує повітря і спалює кисень, що може призвести до гіпооксигенації. Через це з’являються слабкість, сонливість і підвищена стомлюваність. Якщо модель із пластику, то під час нагрівання можуть виділятися токсичні сполуки. А в старих тепловентиляторах використовується нагрівальний елемент відкритого типу, що теж некорисно.

19.01.2024



Рівне-Ракурс №10 від 19.01.2024p. 
На головну сторінку