Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №301 від 19.07.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Занотуйте…

Та ну їх, ті гриби!

“Цю статтю повинні прочитати всі, без винятку, читачі “Рівне-Ракурсу”, які збираються в ліс по гриби, та ті, що не відмовляються від грибних страв”, - наполягає старший інспектор Рівненського міського управління ГУ МНСУ в Рівненській області Вадим ВЕРЕМІЙ.

Не збирайте гриби

поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках; невідомі гриби, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення – “бульба”, покрита оболонкою; шампіньйони (печериці), у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору. І ще - не куштуйте сирі гриби на смак!

Через кілька днів - трупна отрута

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити. Візьміть до уваги: неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

А, може, краще їх зовсім не їсти?

При отруєнні грибами через 1-4 години спостерігається нудота, блювота, біль у животі, пронос. Що робити? Перш за все, викликати швидку медичну допомогу. До її прибуття необхідно негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип’яченої води або розчин марганцівки, викликати блювоту, прийняти активоване вугілля (4-5 таблеток). Дати постраждалому випити міцний чай чи каву, на живіт і до ніг покласти грілки для полегшення його стану і чекати медиків.

Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Краще не їжте гриби зовсім!

19.07.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 19.07.2007p. 
На головну сторінку