Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №302 від 25.07.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Головне за півроку

Чому суди ігнорують порушення трудового законодавства?

Так приблизно охарактеризував одну з основних проблем роботи територіальної державної інспекції праці у Рівненській області її головний інспектор Михайло БУЗИНАРСЬКИЙ.

[диски]

- По-перше, це низька оперативність реагування судів, - вважає пан Бузинарський. - Від загальної кількості складених та переданих до суду протоколів інспекції лише 18,9 відсотків задовільняються. По-друге, це недотримання строків розгляду справ та винесення рішення, адже за законом такий термін становить два місяці. Тоді за цей час недобросовісний керівник уникне відповідальності.

Особливо претензійно висловлювався він на рахунок Рівненського районного суду, який офіційно відмовив надавати будь-яку інформацію територіальній інспекції, мотивуючи своє рішення тим, що є офіційний сайт Верховної Ради України! Ось така у нас співпраця правоохоронних органів - на благо порушників закону!

Що ж до порушень самого трудового законодавства, то найпоширеніші - за статтею 115 (ч.3) Кодексу Законів про Працю, де йдеться про несвоєчасну виплату заробітної плати за весь час відпустки (до відома працівників - за законом вона виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки); за статтею 116 КЗПП - порушення строків розрахунку при звільненні; за статтею 33 Закону України “Про оплату праці” - недотримання процедури постійної індексації зарплати.

Існують, звичайно, безліч інших порушень. Але, за словами пана Бузинарського, ефективність діяльності інспекції підвищується. Свідченням цього стали такі факти: кількість перевірок, здійснених кожним інспектором області, зросла до рівня третього місця з-поміж регіонів України. В свою чергу, за перше півріччя 2007 року виявлено 2101 порушення трудового законодавства.

Але це все статистика. Реально, як говорили журналісти на прес-конференції, ще не було жодного випадку притягнення до відповідальності роботодавців через заборгованість по зарплаті. Головний інспектор пояснює це недосконалістю законодавчої бази.

Не дивиною стало почути, що із заявами про порушення частіше звертаються працівники державних установ, ніж приватних. Звісно, хто ж хоче втрачати роботу. Та нині діє процедура анонімного звернення до інспекції праці. Тому не прогавте можливості відвоювати свої порушені права.

25.07.2007Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 25.07.2007p. 
На головну сторінку