Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №314 від 18.10.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Бабусин рецепт

Ходить гарбуз по городу… і жене глистів

Нині на наших ринках, крім інших городніх культур, продаються гарбузи кількох видів. І такі вони гарні - жовто-червоні або просто жовті, м’ясисті, з зернятками. А є й грушеві гарбузи, справді солодкі, мов грушка. Крім смачних пшоняних, рисових каш із гарбузовим м’якушем, цей овоч здавна відомий також і своїми цілющими властивостями. Отож для виготовлення ліків використовують м’якуш гарбуза, насіння і окремо черешки.

М’якуш гарбуза містить воду (майже 90%), білки (1%), ферменти, цукри

(4-11%), клітковину (1,2%), мінеральні речовини: кремній, фосфат калію, магнію та заліза (0,7%), а також каротин, аскорбінову кислоту, тіамін, рибофлавін, нікотинову кислоту та інші речовини.

Насіння гарбуза містить жирну олію (близько 20%), особливий фітостерин кукурбітол, смолу (до складу якої входить оксицеротинова кислота), білкові речовини, ліцетин.

Гарбузу притаманні жовчогінна, сечогінна та глистогінна властивості..

Гарбузовий м’якуш збільшує жовчовиділення, поліпшує функцію кишок при спастичному коліті, посилює водний та сольовий обміни, фільтраційну функцію нирок, забезпечує інтенсивне виділення ними хлору, сприяючи сечовиділенню.

Насіння гарбуза вживають як ефективний засіб проти різних стьожкових глистів (солітера, карликового ціп’яка). За глистогінною дією воно поступається чоловічій папороті, але не виявляє токсичного впливу на організм.

У народній медицині гарбузове насіння використовують як засіб, що допомагає при хворобах сечостатевих органів, особливо коли в сечі виявляється кров і коли спазми перешкоджають сечовипусканню. Для цього гарбузове насіння поєднують з конопляним і готують з них емульсію (так зване молоко).

Щоб позбутися глистів, застосовують свіже або висушене на свіжому повітрі й очищене від лушпиння (з сірозеленою шкірочкою) гарбузове насіння. Його розтирають у ступці невеликими порціями з додаванням води або молока, до утворення кашки. Дорослі вживають по 1-1/2 склянки, а діти - по 1/2-1 склянці натще і лежачи. З’їдають цю порцію частинами протягом 2 год. Через 3-4 год після того, як усе насіння з’їдене, випивають 1/2 столової ложки послаблюючої солі, розведеної 1/2 склянки теплої води, а ще через 30 хв. обов’язково ставлять клізму.

Гарбузове насіння можна їсти разом з рисовою кашею, цукром.

18.10.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 18.10.2007p. 
На головну сторінку