Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №315 від 25.10.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Відзнака

Шана нескореним

“Ми обіцяли рівненській громаді, що цього року на Гурбах постане пантеон, і він постав. Ми обіцяли, що наприкінці жовтня тут буде збудована колона Божої Матері - і ми це виконали”, - такими словами відкрив керманич області Віктор Матчук урочистості в урочищі Гурби, що на Здолбунівщині.

Захід викликав чималий інтерес не лише жителів нашого регіону, а й зібрав гостей із багатьох областей України. Цього дня там відкривали й освячували колону Божої Матері й переховували останки двох вояків УПА - сотенного “Сокола” і кулеметника “Калину”.

Рештки цих вояків перед похованням пройшли усі відповідні ексгумаційні процедури у Львові, де було підтверджено їх насильницьку смерть. Варто зазначити, що робота з пошуку, ідентифікації та увіковічення пам’яті загиблих героїв продовжується. Нині у пантеоні знаходяться 32 труни, і це ще не всі знахідки.

Що ж до колони Божої Матері, її композиція складається з обкладеної гранітом шестиметрової колони та триметрової скульптури Божої Матері - покровительки православного козацтва і повстанців УПА.

У події взяли участь близько трьох тисяч чоловік, серед яких було особливо багато молоді. Були тут і Митрополит Рівненський та Острозький Євсівій, перший заступник голови облради Валентин Королюк, голови районних держадміністрацій та районних рад, ветерани УПА.

Присутні зазначили важливість проведеного заходу, не оминули увагою жодного ветерана. “Що ж до вшанування пам’яті загиблих в Гурбинському бою, то пошуки нескорених будуть постійними аж до останнього вояка”, - підсумував голова облдержадміністрації Віктор Матчук.

25.10.2007Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 25.10.2007p. 
На головну сторінку