Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №316 від 05.11.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Народне мистецтво

Цінуймо українське

Лляні ляльки та дерев’яні брязкальця, картини із сухих листочків та колосків пшениці - вихованці Вікторії КИСИЛЕНКО вміють не тільки це. Учениці школи №19 рік за роком натхненно вивчають все, що пов’язане з виготовленням народних іграшок.

безопасность

курьер

Семикласниця Ольга ЯРМОШЕВИЧ розповідає, що захоплюватися народним мистецтвом почала ще в третьому класі - тоді і вирішила записатися в гурток флористики та народної іграшки. “Спочатку лише спостерігала, як працюють старші, а тепер уже за кілька занять сама можу виготовити ляльку з натуральних волокон чи зробити картину, - зізнається Оля. - Найприємніше, коли мої вироби бувають на виставках. Можливо, саме там люди починають розуміти, що треба берегти етнонаціональні цінності”.

Підтримують у поглядах дівчинку й інші учні школи, котрі, за підтримки майстрині, координатора проекту “Алея майстрів” Вікторії КИСИЛЕНКО, створили у своїй школі музей народної іграшки. “Спочатку тут були лише дитячі роботи, - каже заступник директора з виховної роботи ЗОШ №19 Віра ОПАНАСЮК.

- Згодом директор музею Вікторія Никифорівна представила там свої творчі доробки та відомих у мистецьких колах майстрів зі всієї України. До речі, школярі неодноразово ставали лауреатами багатьох обласних виставок, їздили в інші міста на конкурси”.

Сьогодні у вихованок пані Кисиленко чергове свято - виставка у Рівненській міській бібліотеці мікрорайону Ювілейний. Представлені там різнопланові роботи, які різняться за стилем та сюжетом. Дівчата захоплено діляться секретами майстерності, показують свої вироби та запрошують бажаючих приєднатися до їхньої ідеї - сприяти збереженню і розвитку художніх здобутків людства.

Та найбільше світяться щастям очі Вікторії Никифорівни - людини, яка передає свою захопленість народною іграшкою учням, прагнучи популяризувати народних умільців та допомогти початківцям зробити перші нелегкі кроки у велике мистецтво.

05.11.2007Леся КУРУЦ



Рівне-Ракурс №10 від 05.11.2007p. 
На головну сторінку