Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №317 від 08.11.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#N-км від Ольги Ярош

Сарненщина - майбутній Китай?

У Сарненському районі очікують залучення серйозних іноземних інвестицій. Районна влада стверджує, що їхній край є одним із найперспективніших у Східній Європі для вкладання тих же інвестицій, позаяк має вдале географічне розташування, великий ресурсний потенціал із надлишком робочої сили, наближеність до кордону з ЄС та великих європейських міст: Варшави, Будапешту, Берліну й Праги. У районі є доволі землі несільськогосподарського призначення для створення промислових зон та підприємств. А ще є мінеральна вода у селищі Степань. Нині ж сільські голови готують документи для інвесторів та шукають незадіяні ділянки під виробничі площі.

Неорганізована журавлина

В одному з найвіддаленіших від Рівного районі - Зарічнянському - найприбутковіше ремесло простих людей - заготівля ягід. Незабаром - пора збору журавлини. Збирають її поблизу боліт та заплав родинами - від малого до старого, щоб заробити непогані гроші до зими. Від такого масового походу витоптується лісовий дерн, знищуються природні насадження цілющих трав. Самі зарічнянці, до речі, заздрять сусідам-білорусам, де збір ягід-грибів проводять організовано. У певний час лісничий вивішує оголошення про виїзд до місця збирання лісових дарів. Людей відвозять та привозять автобусами. Лісничі ж, як гіди та охоронці від звірів, вказують територію, де найбільший урожай і не дозволяють виходити за її межі. І взагалі, у Білорусі просто так до лісу не підеш, бо або оштрафують єгері, або звір роздере. Бо там диких звірів масово не винищують, як на нашому Поліссі.

Волинський гендель

А в сусідній Волині в районах, що межують з Польщею, на переході Ягодин, волиняни ходять купляти олію до польських склепів. Олія там значно дешевша від нашої. Туди несуть по блоку цигарок та дві пляшки горілки, а назад - олію. Бо в Польщі дорого коштує така отрута, як тютюн та спиртне. І так по кілька разів на день.

08.11.2007



Рівне-Ракурс №10 від 08.11.2007p. 
На головну сторінку