Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №318 від 15.11.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Попрацюємо!

Андрій Грещук: “Центр зайнятості - не біржа, а інформаційне джерело”

Андрій Грещук: “Центр зайнятості - не біржа, а інформаційне джерело”

Ви шукаєте або вирішили змінити роботу, працевлаштуватися у вільний від навчання час або за сумісництвом, обрати сферу діяльності чи дізнатися про світ професій? Звертайтеся за допомогою до державної служби зайнятості, яка надасть вам широкий спектр соціальних послуг і допоможе влаштувати своє життя,- запевняє директор Рівненського міського центру зайнятості Андрій ГРЕЩУК (на фото).

- Андрію Васильовичу, які напрямки в роботі Рівненського центру зайнятості були визначені вами, як пріоритетні?

- Ще декілька років тому служба зайнятості, в основному, обслуговувала осіб, які ставали на облік, тобто мали статус безробітних. Зараз центр переключився на роботу з підприємствами. Наше завдання - забезпечити роботодавців необхідними кадрами, а якщо таких немає, перенавчити відповідно до потреб за кошти Фонду соціального страхування. Існує напрямок активної підтримки безробітних - для їх навчання і перенавчання відповідно до потреб роботодавців. Активні форми роботи з підприємствами та безробітними, особлива увага до професійного навчання, власне, стали девізом роботи центру зайнятості в цьому році.

За останній рік ми працевлаштували багатьох людей. У нас добре налагоджені стосунки з більшістю роботодавців, зараз вийшли на нових, які тільки розпочинають свою діяльність. Особливу увагу звертаємо на забезпечення ринкоутворюючих підприємств. Цього року почали співпрацювати з житлово-комунальними підприємствами міста. Намагаємося забезпечити необхідними кадрами підприємства комунальної галузі, , які забезпечують життєдіяльність міста.

Спрямовуємо зусилля на те, щоб змінити сприйняття Центру зайнятості громадянами міста. Зазвичай у побутовому середовищі нас називають біржею. Ця думка пов’язана з тим, що раніше, у зв’язку з безробіттям, до нас йшли люди з надією знайти будь-яку роботу, навіть із мінімальною зарплатою. Це було останнє місце, куди людина, що не зуміла себе реалізувати, зверталася. Ми хочемо зламати цей стереотип.

Сьогодні в базі є більше двох тисяч вакансій, на обліку перебуває дві тисячі осіб, а це дає право вибору.

- Які вакансії на сьогодні користуються найбільшим попитом?

- У місті стрімко зростає попит на інженерні посади у промисловості і будівництві. Проте найбільше роботодавців цікавлять робітничі професії.

- Певно, це створює для вас деякі проблеми: адже багато із тих, хто шукає роботу, мають вищу освіту?

- Дійсно, основною проблемою для нас є нестача робітничих кадрів та жіноче безробіття, адже робочих місць у Рівному для жінок небагато. Багато людей із вищою освітою не можуть реалізувати себе за спеціальністю і змушені працювати там, де є робочі місця. Проблемні галузі працевлаштування: економіка, право, фінанси. Заповнений ринок праці для педагогів майже усіх спеціальностей. І, якщо говорити відверто, якість вищої освіти сьогодні впала надзвичайно. Багато людей із вищою освітою мають нульовий рівень підготовки. Щоб запобігти будь-яким непорозумінням і підтримати престиж центру, ми намагаємося проводити тестування, аби визначити придатність людини до певної посади. Тому, в першу чергу, надаємо перевагу тим, хто дійсно може ефективно працювати. Тим більше, постійно зростає кількість вакансій із високою заробітною платою.

- Що сьогодні центр зайнятості може запропонувати своїм роботодавцям?

- Найбільша перевага - працевлаштування людей шляхом надання дотацій. Іншими словами, протягом року заробітну плату працівникам, взятим на роботу по дотації, роботодавцям відшкодовує Фонд соціального страхування. Тому я запрошую всіх чесних роботодавців до співпраці. Вже існують певні напрацювання для роботи за дотаційною схемою із багатьма ринкоутворюючими підприємствами міста. Є напрацювання і у житлово-комунальній галузі міста. Чомусь люди до цього ставляться дуже обережно, хоча, на мою думку, дотація, як фінансова ін’єкція для роботодавців, дуже вигідна.

- Зважаючи на такий високий рівень організації роботи, чи потрібні ще якісь зміни?

- Так. Суттєві зміни плануються в Державній службі зайнятості загалом. Безробітні, які стоять на обліку, не будуть отримувати направлення і талон, а будуть одержувати інформацію й самотужки вирішувати, чи підходить їм ця вакансія.

Найближчим часом планую відвідати служби зайнятості в інших областях України. Подивлюся на їх організацію роботи, дізнаюся про запроваджені новинки і обов’язково щось запозичу для Рівного.

- Бажаю успіхів!

15.11.2007Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 15.11.2007p. 
На головну сторінку