Кропива допомагає боротися із запальними та застудними хворобами, має кровотворну та кровоочисну властивість, стимулювальну (посилює виділення травних соків, регулює склад і кількість корисної мікрофлори). Препарати кропиви активізують обмінні процеси (запобігають подагрі, суглобовому ревматизму, повноті, каменеутворенню).
У кропиві є унікальний вітамін К, без якого кров не згортається. Тож кропива - рятувальник людей, які страждають від носових, кишкових, маткових, легеневих, гемороїдальних кровотеч. Окрім того, вона нормалізує менструальний цикл, ліквідовує запальні процеси, сприяє скоротливості матки після пологів і збільшує кількість молока у годувальниць. Під час сушіння цей вітамін руйнується, тому сушену рослину можна вживати людям, схильним до тромбоутворення.
Речовина b-ситостерин, якою теж не обділена ця рослина, пригнічує ріст ракових клітин, загальмовує розвиток атеросклерозу, тож кропиву можна брати в союзники у боротьбі проти раку та інфаркту. Кремній, марганець, інші корисні речовини зумовлюють інсуліноподібні властивості: кропива активізує діяльність підшлункової залози, знижує рівень цукру в сечі та крові. Однак тут дуже важливо дотримуватися помірності, так само як і дуже обережно слід ставитися до лікування кропивою у разі хвороб нирок. Лікувати гінекологічні кровотечі, пов’язані з поліпами, кістами, пухлинами матки та її придатків, - узагалі протипоказано.
Найліпше пити сік - свіжий, приготовлений з листя та молодих соковитих пагонів. Протягом 3-4 тижнів вживайте щоденно по 3-4 ст. л. соку, розвівши водою (1:3). Добре комбінувати з соком кульбаби (1:2).