Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №368 від 30.10.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Наступна зупинка – Лондон

Хотів би я стати сином Мадонни!

Хотів би я стати сином Мадонни!

З одного погляду на холодильник Тетяни МУЛЕСИ стає зрозуміло, що вона дуже активна людина і завзятий мандрівник – згори донизу холодильник обчіплений магнітиками із зображенням символів різних міст світу, де Таня встигла побувати за п’ять студентських років. Цього разу, наприкінці літа, пощастило зустріти Таню у рідному Рівному після її повернення із Лондона і перед поїздкою в Тарту, Естонія.

- Як ти потрапила в Лондон і як тобі там жилося упродовж року - адже це одна із найдорожчих столиць світу?

- Я взяла участь у європейській освітній програмі Erasmus Mu-ndus, яка у 2004-2008 роках стала відкритою для студентів з України. Вибравши напрям - економіка та бізнес країн Східної та Центральної Європи, отримала запрошення на безкоштовне навчання в University College London (UCL) протягом першого року магістратури та в університеті естонського міста Тарту - під час другого. Я була єдиною представницею України в дуже вже інтернаціональній групі. Узагалі, Лондон якраз і славиться своїм казаном різноманітності народів: тут можна побачити людей усіх кольорів шкіри у найрізноманітніших головних уборах і скуштувати страви з усіх куточків світу. Але на-справді дозволити собі пожити в цьому Вавилоні може не кожен. Наприклад, один проїзд у метро коштуватиме від 4-х фунтів, що на наші гроші приблизно 40 гривень. (Відразу згадується Київ та катання у його метрополітені за 50 копійок з початку і аж до зупинки “Березняки”). Загалом у місяць на все - про все потрібно мати більше 2000 фунтів, щоб нормально жити, а не виживати в Лондоні.

Списування – це по-радянськи

- У тебе є досвід навчання у випускному класі американської школи, у ВНЗ Києва, а тепер у Лондоні. Які особливості британської освіти, які подібності та відмінності у навчальних підходах ти спостерігала?

- Хоч в американському коледжі я не вчилася, а лишень в 11 класі їхньої школи, але знаю, що як в Америці, так і в Британії найперше цінується власна думка учнів, а не зазубрювання навчального матеріалу. Роль же вчителів – скеровувати учнів до дискусії, час від часу уточнюючи висловлене ними. Звісно, про списування ніколи не йдеться. І не тому, приміром, що за плагіат можуть “попросити” з універу, а тому, що просто нема такої звички і все. Нема також жодних проявів уваги до вчителів, викладачів, як-то: квіти, сувеніри, а чи гроші в конверті. Утім, координатору лондонської навчальної програми ми в кінці року подарували сертифікат на суму 120 фунтів для відвідання гарного лондонського ресторану.

- Цікаво, що ти там їла? Вівсянку? Бо ж для успішного навчання слід добре харчуватися.

- Найперше впадає в око, що в самій британській столиці, як правило, небагато гладких людей, а ось за Лондоном значно більше живе огрядних британців. Традиційна їжа – це варені овочі, смажені страви, риба з чіпсами. Але найчастіше замовляють страви різних кухонь, переважно китайської, індійської та мексиканської. На мою думку, справжня англійська кухня чи не найгірша в світі. Вельми розвинуті по всьому місту паби. Але різниця між українськими пияками й англійськими та, що останні пиячать лише у вихідні. Проте випивають по п’ять літрів пива за вечір. А вівсянка – це класичний стереотип, як і чай, – зараз там такого немає.

- А у пабах чи деінде ти зустрічала українців?

- Так. Однак цікаво, що наші там траплялися або на низькооплачуваних роботах, або одразу в Оксфорді. Такі-от “ук-раїнські перепади”. А ось поляків там чи не кожному кроці: “О, яка ладна споднічка!”, - чути в Хер-родзі – найбільшому та найстарішому англійському універмазі, власником якого є родина Фаєд.

У дорогому місті нема джипів, бо це не круто

Лондонське таксі дороге, проте виправдовує себе тим, що таксист знає кожну вулицю та провулок, бо таксисти складають тести на знання маршрутів. А вулиці в них вузькуваті. Маршрути ж міняються доволі часто через регулярні ремонти шляхів. Не знаю, чи всі повірять, але на лондонських шляхах нема джипів. Там вважається, що велика машина, яка загазовує атмосферу – неповага до оточуючих. Якщо й має хто джип, то це фермери, які їздять болотами та ґрунтовими дорогами.

Ще я побувала у Шотландії, яка вражає мальовничими краєвидами та опозиційним духом населення. Вони прагнуть від’єднатися, оскільки мають свій парламент, окрему систему освіти. Просто шотландці історично недолюблюють англійців, і навпаки. Якщо, приміром, шотландці з кимось гратимуть у футбол, то англійці вболіватимуть за суперників шотландців.

- Мадонну англійці насправді люблять чи ні?

- Так, люблять. Є такий популярний жарт: я згоден народитися у Малаві, щоб мене усиновила Мадонна. (Мадонна усиновила хлопчика з бідної африканської країни Малаві – авт.).

У молоді культ зірок, досить популярною є жовта преса. Кілька років тому було багато дівчаток з анорексією, за прикладом Кейт Мосс. Молодь одягається стильно, і якщо дівчата ходять вулицями на високих підборах з гострим носком, то це точно представниці Східної Європи...

30.10.2008Марина ЯРОЩУК



Рівне-Ракурс №10 від 30.10.2008p. 
На головну сторінку