Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №373 від 04.12.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Візит

Світове українство побачилося з Тимошенко

Старі друзі поговорили про наболіле

Відзначення в Україні 75-х роковин Голодомору-Голокосту, а також налагодження більш тісної співпраці між нашою державою та українською діаспорою стало темою для зустрічі між Прем’єр-міністром України Юлією ТИМОШЕНКО та новим складом управи Світового конгресу українців (організації, яка об’єднує більшість організацій нашої діаспори у світі).

Юлія Тимошенко найперше подякувала нашим землякам із діаспори за велику роботу, яку вони роблять “для поверненням правдивої історії України, донесення її основних віх до кожного члена суспільства”. Вона відзначила важливість цьогорічних подій, пов’язаних із вшануванням пам’яті мільйонів невинно закатованих сталінським режимом. “Уряд повністю профінансував усі заходи, щоб ми достойно могли відзначити 75-ті роковини цієї страшної трагедії”, - сказала Тимошенко.

Вона пообіцяла гостям із діаспори активізувати співпрацю між Кабінетом міністрів та Світовим конгресом українців. “Ми зробимо все, щоб ви відчули, що уряд України є вашим партнером”, - зазначила вона. За дорученням Прем’єр-міністра безпосередній контакт із керівництвом СКУ має налагодити віце-прем’єр-міністр Григорій Немиря.

Прем’єр-міністр України подякувала представникам Світового конгресу українців за колосальний внесок в те, що голодомор в Україні визнається геноцидом в усьому світі. Нагадаємо, що на сьогодні вже сімнадцять країн світу назвали український голодомор геноцидом. І цей процес триває.

За словами Тимошенко, уряд також профінансує створення великого музею, присвяченого темі голодомору. “Це серйозна віха, яку ми зараз пройшли і це важливо не лише для України, а й для багатьох країн”, - повідомила вона.

Зі свого боку президент Світового конгресу українців Євген ЧОЛІЙ повідомив, що СКУ працює над тим, щоб цілий світ визнав голодомор геноцидом. Завдяки старанням конгресу у Вашингтоні незабаром на одній із площ має постати пам’ятник жертвам Голодомору 1932-33 років в Україні. Чолій запевнив, що конгрес і надалі проводитиме відповідну пропаганду: “Це трагедія українського народу і всього людства”. Він повідомив, що його організація працює над тим, щоб правдиві дані про голодомор містилися в шкільних підручниках і не лише в українських школах.

Цікаво, що розмова між українським прем’єр-міністром і пре-д-ставниками діаспори тривала, як між старими друзями. Як виявилося, Юлія Тимошенко давно вже особисто знайома з багатьма українцями діаспори. Це додало більшої конструктивності зустрічі. Відчувалося, що Тимошенко особисто розуміється на всіх проблемах, пов’язаних із життям закордонних українців і зацікавлена у налагодженні тіснішої співпраці.

04.12.2008Георгій ПУШКАШ



Рівне-Ракурс №10 від 04.12.2008p. 
На головну сторінку