Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №219 від 22.12.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Увага: щипачі!

Злодійські маршрути

Щоб спіймати щипачів, працівники міліції переодягаються

у цивільний одяг і патрулюють у громадському транспорті

Минулої п'ятниці, сівши в тролейбус №2, який рухається за маршрутом «Льонокомбінат - Боярка» в обласному центрі, проїхала всього три зупинки, вийшовши біля Покровського собору, глянула на сумку, а вона... порізана!

Тремтячими руками відкрила її, усвідомлюючи, що стала жертвою кишенькових злодіїв, і мені стало легше - мобільний телефон на місці. Транспортні щипачі не встигли його витягнути - можливо, через те, що я швидко покинула транспорт. Мені пощастило, але, хто знає, чи пощастить наступного разу? Кишенькові злодії виходять працювати на маршрутні лінії, як на роботу. Як повідомили в міліції, більшість щипачів - це наркомани. І переважна частина з них працюють гуртами.

За словами начальника відділу карного розшуку міського відділу УМВСУ в Рівненській області Ігоря ЩЕРБАКА, найчастіше кишенькові злодії у Рівному працюють у тролейбусах №№3 та 2, а також у маршрутках, які рухаються із залізничного вокзалу до автовокзалу. «Промишляють» щонайменше у парі, буває, в компанії з трьох-чотирьох чоловік. Заходять, переважно, в транспорт на зупинках «Залізничний вокзал», «Театральна площа», «Автовокзал», де, зазвичай, люди битком заповнюють салони маршруток, тролейбусів та автобусів.

- Як правило, кишенькові злодії заходять у громадський транспорт останні, оцінюючи пасажирів. Характерна ознака щипачів - у них «бігають» очі, - говорить Ігор Федорович. -У руках кишеньковий злодій може тримати поліетиленовий пакет чи господарську сумку - просто так, для вигляду.

Якщо крадії помічають потенційну жертву, починають її «обробляти». Спочатку, навмисне, начебто через необережність, злегка штовхають людину - перевіряють її реакцію. Якщо пасажир не обертається, починають діяти. Спритність рук - і гаманець чи мобільний телефон опиняється в злодія. Він миттю передає його своєму товаришу, і той виходить на першій же зупинці. Якщо людина помітила зникнення телефону й зчинила галас, мовляв, що цей чоловік вкрав мою річ, то... толку з цього буде мало. Щипач, як правило, робить невинне обличчя, мовляв, тітко, нічого я у вас не брав. Не спійманий - не злодій! Через це затримати й звинуватити у крадіжці кишенькового злодія дуже важко. Щипачі вже навчені впевнено і нахабно заперечувати свою вину, мотивуючи: «А доведи, що це я!». І, хоч плачте, а довести факт шахрайства практично неможливо.

- Отож, виходить, кишеньковим злодіям «зелена дорога»? - запитую в Ігоря Федоровича, на що він заперечно похитав головою.

- Щодня кілька співробітників міліції у цивільному одязі «патрулюють» у рівненських маршрутках, автобусах, тролейбусах, вистежуючи щипачів, - говорить пан Щербак. - Натрапивши на кишенькових злодіїв, вони певний час тримають їх у полі зору. І тільки хтось із них починає діяти - намагається витягнути телефон чи гаманець із чужої сумки, - міліціонери їх затримують на «гарячому» і при свідках.

- З початку цього року правоохоронцям вдалося спіймати близько десяти груп щипачів, які «працювали» в рівненських маршрутках, - повідомив Ігор Федорович. - Було взято під варту гастролерів зі Львова та Кіровограда.

Кишенькове злодійство, напевно, існує з тих пір, як з'явився одяг з кишенями. І, швидше за все, завжди буде існувати. За неофіційними даними, кишенькові шахраї працюють майже у кожній третій маршрутці Рівного. Найчастіше вони крадуть мобільні телефони.

- Миттєво реагуйте, якщо вас ненароком штовхнуть, - поверніться, подивіться людині, яка вас зачепила, в очі. Якщо це злодій, то він відчепиться від вас, зрозумівши, що у вас уже виникли підозри щодо нього. Особливо будьте уважними, ідучи до виходу транспорту чи розраховуючись з водієм - саме в цей момент найчастіше трапляються крадіжки, - наголошує начальник карного розшуку.

Сподіваємося, що його поради стануть вам у пригоді.

22.12.2005Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 22.12.2005p. 
На головну сторінку