Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №385 від 26.02.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Біоритми

Лягати спати разом із сонцем

Люди-“сови”, які полюбляють засиджуватися допізна, зазнають більшого ризику захворіти на рак, аніж люди-“жайворонки”, які лягають і встають разом із сонцем.

Коли людина спить, її шишкоподібне тіло виробляє гормон мелатонін. Але для його продукування має бути дотримана ще одна умова - темрява. При світлі - денному чи штучному - цей гормон не виробляється. Тим часом він є дуже важливим для діяльності людського організму. Мелатонінові рецептори, які містяться в мозку, реагують на появу цього гормону, посилаючи повідомлення про зміну часу доби. З настанням ночі під час сну вмикаються механізми відновлення, очищення організму, внаслідок чого людина після пробудження почувається бадьорою та відпочилою. Такий нічний відпочинок дає змогу організму подолати всі патологічні процеси й порушення, які виникли з якоїсь причини, а також сприяє подовженню молодості. Достатня кількість в організмі мелатоніну - це надійна профілактика й ліки від найнебезпечніших із них. Професор факультету структурної і клітинної біології Туланського університету Стівен Хілл (Каліфорнія, США) лікував самок щурів від раку молочної залози препаратом, до складу якого входили мелатонін та речовина, похідна вітаміну А. У тварин, які отримували цей препарат, пухлина утворилася значно пізніше й розвивалася значно повільніше, аніж в інших піддослідних. Вітамін А давно визнаний засіб боротьби зі злоякісними пухлинами. У поєднанні з мелатоніном його ефективність посилилася. Окрім того, мелатонін відіграє позитивну роль у лікуванні пухлин. Під його впливом змінюються естрогенні рецептори й механізми “доставки” їжі злоякісним клітинам, унаслідок чого вони “голодують”.

Тому професор С.Хілл рекомендує людям, щоб у їхньому організмі була достатня кількість мелатоніну, слід дотримуватися правильного режиму дня: одразу після заходу сонця вимикати світло й лягати спати.

А звичка сидіти допізна зі штучним світлом - ще один чинник поширення онкологічних захворювань.

26.02.2009За матеріалами “Медичної газети України”



Рівне-Ракурс №10 від 26.02.2009p. 
На головну сторінку