Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №387 від 12.03.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Нерв з трьома гілками

Нерв з трьома гілками

Продовжимо анонсовану у Ракурсі Здоров’я число.... розмову про невралгічні болі, а саме - про підступний і водночас загадковий в сенсі його походження симптом невралгії трійчастого нерва. Звісно, найперше з усіма болями в ділянці обличчя слід звернутися до лікаря. Діагностику невралгії трійчастого нерва проводить невролог. До прикладу, лікар-невролог Рівненської міської поліклініки №2 Лідія БОЛКУН (на фото) вважає, що основним препаратом, який застосовується для лікування невралгії трійчастого нерва, є карбамазепін. Це типовий препарат високої діагностичної цінності. Не менше значення також має призначення антидепресантів, які полегшують сприйняття та зменшують страх перед нападами болю. У хворих із судинними захворюваннями головного мозку в схему лікування включають вазоактивні препарати. Анальгетики ж при невралгії трійчастого нерва практично неефективні. З фізіотерапевтичних методів у період загострення невралгії використовують діодинамічний струм, ампліпульс-терапію, фонофорез. У разі ж повної неефективності консервативної терапії проводять резекцію гілок трійчастого нерва. І ще одне: важливе місце має призначення лікарем антидепресантів, які зменшують страх перед нападами болю.

Заспокоєння нерва зіллями

Для профілактики гострих больових відчуттів добре підходять заспокійливі трав’яні збори. Ось один із них: змішайте по одній частині подрібненого коріння валеріани та шишок хмелю, по дві частини листя м’яти перцевої та трилисника водяного. 2 столові ложки суміші залийте склянкою окропу та нагрівайте під кришкою на водяній бані 15 хвилин. Затим процідіть, відтисніть і приймайте по 1/4 -1/3 склянки 1-2 рази на день після їжі. Курс лікування - приблизно місяць.

Помічним при цій хворобі є також настоянка квітів соняшника: одну частину сировини залийте 5 частинами 40-відсоткового спи-рту й настоюйте в темному місці впродовж 2 тижнів, періодично струшуючи. Приймайте по 30-40 крапель двічі-тричі в день за 30 хвилин до їжі. Курс лікування - 3-4 тижні.

При невралгії другої гілки трійчастого нерва, якщо біль сконцентрований в ділянці перетинки носа, закапуйте по 3 краплі лимонного соку в кожну ніздрю упродовж 2-3 днів. Паралельно необхідно застосовувати місцеві знеболюючі засоби: 2 столові ложки трави рути залийте склянкою спирту, настоюйте в щільно закритій пляшці протягом тижня.

Для запобігання набряків на обличчі спеціалісти рекомендують вживати сечогінний чай: змішайте 2 частини ягід ялівцю та по 1 частині листя берези й кульбаби, подрібніть у кавовому млинку. Дві столові ложки суміші залийте склянкою окропу, хай настоїться хвилин 20, випивайте по півсклянки двічі на день. Курс - приблизно 2-3 тижні.

12.03.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 12.03.2009p. 
На головну сторінку