Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №390 від 02.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Такий акциз

Секс, вино і цигарки українцям заборонять

Секс, вино і цигарки українцям заборонять

Нові ціни на антиморальні захоплення

Боротьба за моральність майбутнього покоління розпочалася в Україні із… подорожчання презервативів. І щойно молодь стала звикати до нечастих безпечних контактів, як дізналася, що незабаром покине курити та вживати алкогольні напої.

31 березня Верховна Рада прийняла в цілому Закон України “Про внесення змін до деяких законів України з питань акцизних зборів”. Мова йде про підвищення акцизів на тютюн та деякі види алкогольних товарів. Це має дозволити додатково спрямувати до державного бюджету понад чотири мільярди гривень.

Отож, з 1 травня мінімальна ставка акцизного збору на цигарки з фільтром збільшується з 47 до 100 гривень за тисячу сигарет, чи на 1,06 гривні за пачку. Як це відіб’ється на споживачеві? За попередніми оцінками виробників тютюнових виробів, мінімальна ціна цигарок без фільтру підніметься з 1,8 гривні до 3-х гривень, цигарок з фільтром - з 2,75 гривні до 4,3.

За підрахунками Коаліції громадських організацій “За вільну від тютюнового диму Україну”, вже з 1 квітня 2009 року ціни на цигарки збільшаться на 1,25-2,00 гривні за пачку. Наприклад, ціна пачки “Marlboro” становитиме 8,20 гривні. На переконання Коаліції, це має призвести до зменшення споживання цигарок в країні на 5 відсотків.

А представники тютюнових компаній, що працюють в Україні, переконані, що тепер вітчизняну тютюнову галузь чекає неминучий крах. Легальне виробництво і обіг тютюнових виробів в Україні значно скоротяться, а легальна продукція буде швидко витіснена більш дешевою - нелегальною.

Митники зазначають, що “якщо раніше українці нелегально вивозили тютюн, то тепер почнуть його ввозити”. Білоруси й росіяни також наповнюватимуть країну контрабандою. Причому, ажіотаж очікують саме у квітні, протягом якого буде час “запастися” на майбутнє. Разом з тим, за даними борців з курінням, сьогодні в Україні ціни на сигарети нижчі, ніж у Росії та Білорусі. Наприклад, ціна пачки “Marlboro” зараз складає: в Україні - 6,50, у Білорусі - 7,7, в Росії - 9,4, а в країнах ЄС - більше, як 20 гривень.

Між іншим, більшість курців запевняють, що навіть після підвищення вартості цигарок не полишать поганої звички, можливо, лише перейдуть на дешевші марки цигарок.

У рівненських супермаркетах не змогли спрогнозувати, чи будуть вони закупляти тютюнові вироби та алкоголь у попередній кількості. Хоча й неозброєним оком видно, що з часу здорожчання долара вибір алкоголю в місцевих крамницях помітно зменшився. Відмовилися у супермаркетах вказати й рівень попиту на таку продукцію, оскільки це - комерційна таємниця, яка не підлягає загальному розголосу.

Не готові експерти й визначити, чи вплине підвищення акцизу на тютюнові та алкогольні вироби на поглиблення економічної кризи. Адже, при зменшенні кількості курців, власники тютюнових підприємств, певно, скорочуватимуть персонал.

02.04.2009Любов РОМАНЮК, Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 02.04.2009p. 
На головну сторінку