Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №394 від 30.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Корисно знати

Розвіюємо міфи

Розвіюємо міфи

З поняттям “здорове харчування” пов’язано безліч міфів. Давайте визначимо, що з них правда, а що - ні.

За свою тривалу історію існування людство накопичило чимало хибних думок з приводу того, які продукти харчування шкідливі, а які - корисні для здоров’я. Це відбулося ще й тому, що самі правила здорового харчування постійно змінювалися. Все нові й нові наукові дослідження дозволяли й дозволяють лікарям-дієтологам, а за ними й нам, постійно переглядати свої погляди на те чи інше правило. Як же в такій ситуації не стати жертвою застарілих міфів? Перевірте, чи знаєте ви останні новини у галузі дієтології.

Міф 1: влітку можна харчуватися лише фруктами

Насправді суто фруктові чи ягідні дієти (яблучна, полунична, ананасова, бананова тощо) викликають порушення обміну речовин. Глюкоза і фруктоза в надмірних дозах призводять до підвищення кількості інсуліну в крові. До того ж, підвищений рівень інсуліну лишається досить довго і викликає “вовчий” апетит. Якщо солодкими фруктами харчуватися тривалий час, цим можна зашкодити щитоподібній залозі.

Міф 2: якщо під час їди пити воду або сік, можна погладшати

Такого взаємозв’язку не було помічено. Та все ж не варто пити під час їди хоча б тому, що це розріджуватиме шлунковий сік і заважатиме нормальному травленню. А здоровий організм у процесі харчування виділяє достатню кількість слини, щоб пом'якшити їжу. Краще пити мінеральну воду або соки до чи після їди.

Міф 3: від вживання макаронів та картоплі швидко набирають вагу

Насправді гладшають не від цих продуктів, а від жирних соусів, підлив, масла, сиру, якими присмачують картоплю та макаронні вироби. Картопляний крохмаль, навпаки, сприяє травленню: він стимулює синтез вітаміну В2 кишковими бактеріями, під його впливом активізується обмін жовчних кислот.

Та й самі макарони не надто калорійні: 190 калорій на 50г сухого продукту.

Міф 4: ангіна, зайві калорії, зубний біль - і все це від однієї порції морозива

Морозиво стимулює організм для вироблення особливої речовини - серотоніну, який захищає нас від стресів. Адже молоко чи вершки, з яких виготовляють холодні ласощі, містить L-триптофан, ефе-ктивний натуральний транквілізатор, який заспокоює нервову систему. А ще - допомагає при безсонні.

Міф 5: свіжі овочі набагато кращі від заморожених

Овочі з морозилки більш корисні від тих свіжих, які пропонують супермаркети взимку та навесні. Річ у тім, що свіжі овочі, які проходять тривалий шлях із південних країн до того, як потрапити на прилавки, втрачають більшість вітамінів та мінералів. А заморожені, навпаки, підлягають обробці всього через декілька годин після того, як були зірвані, і їх поживні цінності збережені.

Отже, як бачите, не потрібно впадати в крайнощі і відмовляти собі в улюблених стравах. Єдине, про що застерігають лікарі - не варто переїдати.

30.04.2009



Рівне-Ракурс №10 від 30.04.2009p. 
На головну сторінку