Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №223 від 19.01.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#З Водохрещем!

Зціли мене, жива водице...

Зціли мене, жива водице...

Моржування на скиті Святої Анни

Минулої неділі, пам'ятаємо, «припікав» морозець. А на джерелі Святої Анни, що знаходиться в селі Онишківці Дубенського району, відбувалося справжнє моржування! Паломники з Радивилова, Дубна, Кременця, Херсону пірнали у воду і розповідали один одному найнеймовірніші історії зцілення. Кореспондент «РР» теж вирішила відчути на собі цілющу дію живої води напередодні Водохреща. Але не так сталося, як гадалося...

- Вода у джерелі і влітку, і взимку має температуру 4 градуси вище нуля, - розповідає отець Лукіян, який приїхав на чернечий скит із сусіднього села і щодня тут купається. - Однак, який би мороз не був на вулиці, а люди все одно тут купаються, адже вода у джерелі цілюща. Хочете спробувати? - поцікавився священик.

Я відразу погодилася, бо ж така можливість не часто випадає.

- Чи правда, що, пірнувши у джерело Святої Анни, людина ніби заново народжується? - перепитую, психологічно готуючись до купання.

- Атож. А чи знаєте, скільки людей зцілилося у цих водах? Сотні! Варто кілька разів пірнути у благословенну воду, і про букет недуг можете забути.

От скупайтеся - й самі відчуєте приплив енергії!

Я вже майже наважилася, придбала у монахинь спеціальну сорочку для купання, але вирішила почекати, доки хтось на моїх очах пірне у воду.

Близько восьмої години ранку до чернечого скиту Праведної Анни прибули паломники з Млинова. Походили біля джерела, набрали в пляшки святої води у колодязі, але йти у воду не наважувалися.

Кількість машин біля скиту зростала швидко - паломники прибували й прибували. Між іншим, громадським транспортом добиратися в Онишківці непросто - рідко ходить і, переважно, з Кременця.

І от, нарешті, бачу першого сміливця з Дубна, 27-річного Сергія Кореву, який спускається східцями до басейну. Отець Лукіян благословив хлопця, і той зі словами «Свята Праведна Анно, моли Бога за нас» тричі пірнув з головою у воду. Священик подав рушник, і хлопець, задоволений і збадьорілий, тремтячи від холоду, вийшов на берег.

Я хотіла, було, підійти до хлопця й запитати, як він почувається після водних процедур, але мене спинив дивний чоловік із бородою. Як виявилося пізніше - 50-річний місцевий житель Іван Баран.

- Якщо ти вперше маєш намір скупатися в джерелі, то краще не лізь у воду, - порадив чоловік. - Я, наприклад, тут ніколи не купаюся. Бо тут недовго якусь «заразу» підхопити! Адже в джерело пірнають зі шкірними, а може, й венеричними хворобами. До того ж, неподалік знаходиться кладовище. Гадаєте, що підземні води не вимивають звідти останків? Отож, призадумайтеся...

Звісно, що така інформація остаточно відбила у мене бажання купатися. Щоб спростувати слова цього чоловіка, звернулася до монахинь скиту Свято-Миколаївського жіночого монастиря, які, власне, й опікуються джерелом.

- Тільки невіруюча людина може словесно оскверняти святиню. А віруючі знають, що, за святим переказом, цілюще джерело «забило» після того, як тут з'явився образ Святої Анни. Вона облюбувала це місце, і джерело постійно перебуває під її благословенням. Ні одна людина ще не підхопила жодної хвороби, купаючись у цій життєдайній водоймі, - лише отримала зцілення. Вода у джерелі не застоюється: постійно оновлюється і впадає у річку Ікву.

Крім того, що джерело благословенне Праведною Анною, його вода багата на кремній, срібло та мінеральні речовини, які сприяють зціленню тілесних недуг паломників, - говорить сестра Марія.

Обідньої пори біля джерела стояли вже кілька десятків паломників. Тепер можна було бачити справжнє «шоу» моржів. Чоловіки і жінки пірнали у воду, піднявши руки догори, і просили в Бога душевного та фізичного зцілення.

- Багато мені довелося бачити, як вода людей зцілювала, - поділилася 76-річна місцева жителька Ксенія Пилипівна. - І одержимих вона лікує, і хворих на кістки, шкіру, туберкульоз, астму, гіпертонію, артрити, інші хвороби. Сама прожила он скільки років і, слава Богу, почуваюся добре, бо купаюся у джерелі щодня.

- Джерело Святої Анни - місце духовного таїнства, - продовжує мову священик. - Тут потужний духовний осередок, адже за кілька кілометрів від водойми знаходяться Божа гора, Почаївська лавра, куди з усього світу їдуть паломники. А найбільше прочан у нас збирається на престольні свята Праведниці Анни - 7 серпня і 22 грудня та на свято Водохреща. Приїжджайте й самі переконайтеся, що тут присутня Божа благодать!

19.01.2006Ольга ДОЛЯ

З приводу того, що не скупалася в джерелі, - трохи жалкую, але всьому свій час. Адже лікарі неодноразово застерігають: незагартований організм надзвичайно чутливий до різкої зміни температури, тому не варто влаштовувати для нього випробовування. Розповідають, що минулого літа після купання у джерелі Святої Анни помер 18-річний хлопець. Перегрівшись на сонці, він пірнув у воду, і його серце не витримало холодового стресу.



Рівне-Ракурс №10 від 19.01.2006p. 
На головну сторінку