Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №411 від 26.08.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Cito!

Нема, але перевірять

В управлінні охорони здоров’я Рівненської ОДА, відповідно до постанови Кабміну, нещодавно створено комісію щодо призначення та використання у пологових закладах області лікарських засобів, зокрема препарату куросурф.

Зазвичай куросурф вводять новонародженим з малою вагою, тобто недоношеним. Дихальні розлади у новонароджених - головна причина захворюваності та смерті немовлят. Тому пологові будинки та відділення інтенсивної терапії гостро потребують препаратів для лікування вад дихання. Ефективність лікування залежить від раннього початку лікування - у перші години життя, кількість доз - від ступеня незрілості легенів.

До слова, навіть у європейських країнах рівень виживання немовлят вагою до кілограма не перевищує 30 відсотків, а від кілограма до півтора - 70 відсотків. За даними Державного фармакологічного центру Міністерства охорони здоров’я України, на території нашої країни зареєстровані та можуть використовуватися в медичній практиці три лікарські засоби: неосурф (Україна), сузакрин (Україна), куросурф (Італія). У Європі вдаються до допомоги й інших препаратів. Такі препарати відновлюють рівень насичення киснем легенів у недоношених грудних дітей.

Утім, жодного флакона куросурфу, який коштує 4 тисячі гривень, цьогоріч від держави у пологові заклади Рівненщини не надходило. Медики подекуди користуються торішніми запасами.

26.08.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 26.08.2009p. 
На головну сторінку