Отож, як правильно голодувати, щоб зменшити надлишкову вагу, дає деякі слушні поради лікар-терапевт Рівненської міської поліклініки №2 Катерина ЗІНЬКОВА (на фото):
- Голодувати треба правильно. Це аксіома. Правильне голодування не позначається шкідливо на життєдіяльності організму. З ним пов’язана лише незначна загальмованість одних життєвих процесів й активізація інших.
- Під час голодування все одно ж хочеться їсти.
- Так, за час голодування не зникають звичайні потреби організму в їжі, воді, повітрі, теплі, сонячному світлі, фізичній діяльності, відпочинку, сні, дотриманні чистоти, розумовій діяльності. Живлення організму, що підтримує його функціонування в період голодування, відбувається за рахунок наявних у нього запасів. Вода ж вживається відповідно до потреби. Сонячне світло необхідне для підтримання дещо ослабленої у цей період діяльності обміну речовин. Під час голодування знижується нервова та фізична активність, позаяк організм економить життєву енергію голодуючого для посилення відновних і очисних процесів. Це діє просте правило компенсації: щоб просунутися в одному напрямі, природа має загальмувати інші.
Після завершення 24-годинного голодування перше вживання їжі має складатися з овочевого салату, приготованого на основі нарізаних свіжих моркви та капусти (як приправу можна використати лимонний або ж апельсиновий соки). Затим вживають страви з варених овочів.
- Молока, а тим більше м’яса - зась?
- Варто знати, що не можна переривати голодування або закінчувати його такою їжею як м’ясо, молоко, сир, масло, риба, горіхи. Саме так рекомендує виходити з голодування Поль Брегг. Після повного утримання від харчування бажано, щоб їжа складалася на 50 відсотків із натуральних продуктів (сирі овочі та фрукти). Голодуючи, ви очищаєте свій організм і, ставши чистим, він уже сам може робити вибір необхідних йому продуктів.
Якщо ми хочемо жити довго й діяльно, маючи гарне здоров’я, то повинні насамперед керуватися тим, що диктує природа. Адже природні закони - це справжні закони.