Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №416 від 01.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нові підходи

Змінити країну. Як?

У “керманичів” України вже стало звичкою звинувачувати у всіх сьогоднішніх проблемах країни світову фінансову кризу. Проте вона була навіть вигідна владі, адже замаскувала її жахливі прорахунки в управлінні економікою і відверто антидержавну політику.

Щоб не зірватись у прірву, країні потрібно кардинально змінювати напрямок руху, вирішивши чотири базові проблеми.

Що маємо до “повноліття” країни

Наслідки “ударної” роботи влади, що тільки й розповідає про свої успіхи, - відчуває на собі кожен українець. Мінімальна зарплата у нас вдвічі нижча, ніж у жителів найбідніших держав Євросоюзу, а з країн СНД менше, ніж в Україні, отримують тільки в Молдові. Загалом же реальні зарплати по країні за літо 2009-го знизилися ще на 10 відсотків.

Україна перебуває на першому місці в СНД за показниками зниження зростання ВВП і є лідером в падінні товарообігу. Вона ж - перша з колишніх союзних республік зі зростання цін (на 17,6 відсотка за перше півріччя 2009 року). Але найстрашніше - ми займаємо одне із перших місць у світі за мінімальним природним приростом населення. Простіше кажучи, українська нація просто вимирає.

За 18 років незалежності ми “проїли” запаси, виснажили ресурси, руйнуємо заводи, не побудувавши нових. Замість підтримки вітчизняної індустрії, уряд виставляє на продаж стратегічно важливі промислові об’єкти, а позичені у МВФ мільярди спрямовує на погашення боргів за газ.

Звідки візьмуться в Україні заможні селяни і натуральні екологічно чисті продукти, коли половину продовольства, причому не найкращої якості, ми закуповуємо за кордоном, знищуючи власних сільгоспвиробників? Як повернути до села молодь, якщо там немає робочих місць і практично знищена соціальна інфраструктура?

А як можна розвивати науку, якщо скоро нікому буде здійснювати відкриття? Система освіти підірвана, з одного боку, нескінченними реформами, з іншого - безвідповідальним ставленням до педагогів. А що казати про систему вітчизняної охорони здоров’я з її відсутністю стандартів лікування, зруйнованою системою профоглядів, “добитою” фармацією?..

Однак наш уряд живе у власному віртуальному світі, в якому країна вже вийшла з кризи, ВВП зростає, безробіття скорочується, люди багатшають. Що ж іще має статися з країною, аби ми зрозуміли, що потрібно терміново щось змінювати? Змінювати просто зараз, поки країна в нас ще є.

Курс - на відновлення

Важливо і життєво необхідно усунути чотири головні проблеми країни: деградація промисловості й занепад сільського господарства (звідси безробіття і жахливо низький рівень життя); низька якість освіти та охорони здоров’я людей (ми живемо на 10 років менше і хворіємо більше за решту населення Європи); деморалізована і слабка армія. Як вирішити ці проблеми? Як кажуть, вихід там, де і вхід, - вирішення закладено вже в умовах завдання.

Індустріалізація. Запустити електростанції, побудувати нові мости, магістралі й залізниці, модернізувати старі й звести нові заводи, які використовуватимуть найпередовіші технології. Лише так можна перетворити державу з напівсировинної країни на виробника продукції, на яку буде попит у всьому світі. Тільки так вдасться створити нові робочі місця й платити людям гідну зарплату.

Продуктивне село. Вирішити завдання села сьогодні можна за допомогою великотоварного сільськогосподарського виробництва - створивши великих сільських виробників, але даючи розвиватися й дрібнішим. Сільське господарство, організоване промисловим способом, - це єдиний вихід, як заповнити дешевими та якісними продуктами столи українців. І - продавати надлишок за кордон, отримуючи за це гроші на будівництво в селі сучасних магазинів, розважальних комплексів, доріг, шкіл, лікарень.

Здорове й освічене населення. “Вилікувати” українську медицину можна, лише зробивши її дворівневою - бюджетною і власне платною. Невідкладна допомога і ще низка медпослуг будуть надаватися безкоштовно всім. Далі вступає в дію принцип соціальної справедливості: людина з низьким рівнем доходу лікується безкоштовно. А ось багата, наприклад, член парламенту, - може і має заплатити.

Якісна освіта в Україні має бути безкоштовною й доступною кожному. Це обов’язок держави - забезпечувати освіту для громадян. А що таке освічена людина? Це не тільки та, яка має знання, а й та, яка може їх застосувати на практиці. Щоб не поповнювати армію безробітних, вже в момент набору до ВНЗ держава повинна знати, де працюватиме майбутній випускник.

Боєздатна армія. Останні роки ми постійно прагнули кудись приєднатися, сподіваючись, що нас захистить хтось інший, - тому зруйнували власну армію. І втратили повагу в світі. Адже сильна армія - це насамперед інструмент стримування. Ймовірно, найбільш ефективним стане поєднання контрактної армії (підрозділу швидкого реагування) та призову.

...Тож хто має змінити наше життя на краще? Тільки ми. Адже крім нас це зробити нікому. Тому зміни почнемо з того, що запитаємо себе - чи довіримо ми знову Україну тим, хто вже “покерував” нею? Чи хоча б відчуття самозбереження підкаже нам інший шлях?

01.10.2009Максим ДИНІН



Рівне-Ракурс №10 від 01.10.2009p. 
На головну сторінку