Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №416 від 01.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Марафон

БУТИ БЛАГОДІЙНИКОМ НЕ ВАЖКО

Щоб зробити добру справу, не потрібні мільйони гривень. Потрібно лише щире бажання допомогти тим, хто потребує твоєї допомоги - хворим дітям, малюкам, позбавленим батьківського піклування.

Шанс проявити свою душевну щедрість дає рівненським меценатам “Благодійний мистецький проект-марафон “Дитяча “Зуза”: подаруй дітям усмішку”, ідея якого виникла під час проведення мистецької акції “Різдвяна Зуза”, стартував наприкінці серпня цього року.

Ось як пояснює необхідність мистецького марафону його натхненниця і організаторка Тамара ЛАЗАРЧУК, директор мистецької галереї “Зуза”:

- Започаткувавши цей проект, ми маємо на меті перш за все створити у дитячих спеціалізованих інтернатах і санаторіях Рівненщини атмосферу радості і добра. На запрошення керівників дитячих закладів ми побували в обласному туберкульозному дитячому санаторії Новостав і Костопільському інтернаті.

Ми побачили, що колективи цих дитячих закладів подбали про ремонт приміщень, побілили, пофар-бували, оновили стіни. Власними силами оздобили кімнати і вітальні дитячими малюнками, вишиванками, картинами, але залишилося ще багато простору для творчої фантазії митців.

Ми хочемо залучити художників-волонтерів, які б розмалювали білі, чисті, однак “байдужі” стіни веселими малюнками, яскравими, барвистими панно, оздобили б кімнати для ігор, їдальні, вестибюлі, дитячі майданчики. Потрібно створити для дітей такі інтер’єри, у яких не було б місця для смутку і страху, адже гарний настрій - одна із запорук вдалого лікування, а краса, що оточує дитину, формує її естетичний смак і позитивно впливає на розвиток особистості. Ми хочемо нагадати дітям, що світ є добрим, передати радості кожного дня через образ, колір, фактуру.

Нехай кожен зрозуміє: допомагаючи дітям з особливими потребами, ми допомагаємо суспільству, допомагаємо самим собі. Долучитися до співпраці ми запрошуємо художників - професіоналів і любителів, учнів Рівненської дитячої художньої школи, студентів Інституту мистецтв РДГУ.

Тут не потрібні мільйони гривень і ми не шукаємо надміру багатих спонсорів - адже кожна людина щедра перш за все своїм серцем. Справді добра людина ділиться не від свого багатства, а від свого вміння співчувати, від душевної чистоти, виявляючи свою совість.

Своїм благодійним марафоном ми хочемо пробудити в наших людях почуття родинного обов’язку, ще і ще раз наголосити: діти повинні виховуватися в родині. А якщо це поки не є можливим, то хоча б створити для дітей у сиротинцях атмосферу тепла і любові. Це, на мою думку, можливо зробити через світлі і теплі художні образи. Нехай художники намалюють такі картини, щоб діти відчули енергію добра і любові, енергію, що зцілює душу і тіло, долає усі недуги.

Ще одна важлива задача, яку ми хочемо вирішити, - повернути шляхетний сенс слову “доброчинність”. Щоб люди, які роблять добро, пишалися б цим. Адже насправді доброчинці, благодійники - це люди, які чинять добро, не чекаючи визнання і винагороди, творять благо, не шукаючи з того собі ніякої вигоди.

На жаль, сьогодні багато людей пов’язують поняття “благодійність” із бажанням прославитись або отримати якісь політичні дивіденди. Одні прагнуть піару, інші - глузують з цього прагнення. Ми ж хочемо, щоб добро йшло від щирого серця, а благодійників ніхто не підозрював у якихось таємних намірах; нагадаємо, що бути благодійником - почесно. В біді діти - і їм потрібно допомогти повернути радість життя.

01.10.2009



Рівне-Ракурс №10 від 01.10.2009p. 
На головну сторінку