Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №416 від 01.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Травма грудей

Життєво важливі органи - за “корсетом”

Травми й поранення грудей у нас трапляються досить часто. При деяких діагноз очевидний, при інших - дуже складний. Нещодавно в Рівненській обласній клінічній лікарні відбулася науково-практична конференція “Актуальні питання інтенсивної терапії та хірургічне лікування травми грудної клітки”, яку організувала “Асоціація анестезіологів Рівненської області”.

Поранення грудної клітки вкрай небезпечні, позаяк за її “корсетом” знаходяться життєво важливі органи: серце, аорта, легені. Ушкодження цих органів призводить до внутрішньої кровотечі та смерті. На конференції зазначалося, що не менше 25 відсотків постраждалих помирає саме так. Про складні випадки діагностики та перебіг клінічної ситуації, знання механізму різних видів травм грудей мовилося у доповідях київських науковців: головного анестезіолога-реаніматолога МОЗ України д.м.н., професора Фелікса Глумчера та д.м.н., професора Національної медакадемії післядипломної освіти ім. Шупика Вадима Гетьмана.

Коротенький лікнеп. При травмі грудей насамперед потрібно щільно закрити рану постраждалого (лейкопластиром, щільною прогумованою тканиною, клейонкою, накладених за типом стискуючої пов’язки), щоб у неї не потрапляло повітря і не відбулося зміщення внутрішніх органів. Потерпілого транспортують у напівсидячому положенні.

01.10.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 01.10.2009p. 
На головну сторінку