Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №417 від 08.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

Леонід Іткін (справа) у грі проти помічника президента МОК Івана Шовкопляса

Чемпіонат України у Рівному

Міф чи реальність?

Рівнянин Леонід ІТКІН здобув рідному місту право проводити наступного року чемпіонат України із шахів.

На чемпіонаті України 2009, що наприкінці минулого місяця проходив у Євпаторії, Леонід виборов титул абсолютного чемпіона, здобувши золоті медалі у номінаціях “блискавичні шахи” (кожна партія тривалістю три хвилини) та “швидкі шахи” (кожна партія тривалістю десять хвилин).

Згодом рівненський спортсмен, член спортивного товариства “Динамо”, взяв участь і у чемпіонаті Європи серед ветеранів, де здобув бронзову нагороду у “блискавичних шахах” і став п’ятим у “класичних шахах”, виконавши норматив Майстра спорту міжнародного класу.

Про власні здобутки та перспективи проведення чемпіонату України із шашок у Рівному розповідає сам Леонід ІТКІН:

- Леоніде Борисовичу, як вдалося досягти одразу кількох визначних результатів?

- Регулярні тренування. Шашки, це не просто гра. Це своєрідна наука. Ми не задумуємося над математичною задачею, скільки буде вісім помножити на шість, бо знаємо відповідь. Ту ж тенденцію можна прослідкувати і у шашках - більшість комбінацій вже давно вивчено та розплановано наперед.

До перемоги на чемпіонаті України я лише упродовж останнього року став переможцем чемпіонату та Кубку області із шашок, вигравав різні інші турніри.

- Мабуть, нелегко було боротися за медалі чемпіонату Європи?

- Так, завдання не з простих. За час проведення чемпіонату довелося зіграти з багатьма знаними на континенті гросмейстерами. Зокрема, зумів перемогти росіян Бориса Дружиніна та Миколу Базилика. На певному етапі програв ще одному відомому спортсмену, Юрію Кирилову.

- Існує традиція - кожен наступний чемпіонат України із шашок проходить на Батьківщині чемпіона. Чи відбудеться подібний турнір наступного року у Рівному?

- Важко відповісти на подібне запитання. Справа у тому, що шахово-шашковий спорт у Рівному переживає період страшного занепаду. В інших обласних центрах країни функціонують по декілька шахово-шашкових клубів. У Рівному донедавна був лише один, та й той в аварійному стані. Тепер подібних закладів, де зростали б майбутні покоління рівненських шахістів, узагалі нема. І це проблема!

Років десять тому, коли спортом на Рівненщині опікувався нинішній заступник міністра сім’ї, молоді та спорту, Мирослав Дутчак, у нашому місті проходив навіть чемпіонат світу із шахів, не кажучи вже про Всеукраїнські змагання. Нічого не маю проти нинішнього керівництва цією галуззю, проте вважаю, що шахово-шашковому спорту у Рівному приділяється недостатньо уваги.

А ще не канули у лету ті часи, коли місцевий спортивний клуб готував майстрів спорту, кандидатів у майстри спорту із шахів та шашок. Аби це все повернути, потрібні не такі вже й великі кошти, головне – бажання і трохи наполегливості.

Відомо ж бо, що гра у шахи та шашки допомагає розвивати мислення. Діти, що займаються цим інтелектуальним спортом, навіть вчитися починають краще, це науково доведено. От вам і альтернатива вулиці, яку усі шукають! Та й відносно недорога альтернатива.

08.10.2009Роман СВИРИДА



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2009p. 
На головну сторінку