Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №417 від 08.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Інновації

А.Яценюк ініціював розробку системи “Рада-3” для унеможливлення фальсифікацій голосування у парламенті

СИСТЕМА, ЯКУ НЕ МОЖНА ОБДУРИТИ

Депутати не хочуть прозоро голосувати за допомогою системи “Рада-3” Арсенія Яценюка

Після того, як Партія регіонів заблокувала парламент, вимагаючи збільшення соціальних виплат, з’явилося багато порад - як відновити роботу ВР. Спікер Володимир Литвин запропонував приймати закони підняттям рук. Це ще більше розлютило регіоналів. Тепер вони вимагають не тільки збільшення всіх соціальних виплат, а й скасування цієї постанови, чим ще більше погіршують ситуацію в парламенті.

Попередник Литвина на посаді голови Верховної Ради, лідер “ФРОНТУ ЗМІН” Арсеній Яценюк нагадав, що є більш цивілізований вихід - введення в експлуатацію системи голосування “Рада-3”, розробку якої він ініціював ще влітку минулого року. Ця система передбачає голосування за відбитками пальців, що робить підтасування результатів неможливим, адже при ухваленні рішення депутатам довелося б тримати обидві руки на пульті, доки триватиме голосування. Таким чином, парламентарії не могли б голосувати картками відсутніх народних обранців.

До речі, на цей проект Яценюк як голова парламенту спеціально економив гроші, виділені на його службову діяльність. Зокрема на своїх перельотах, надаючи перевагу рейсовим літакам. Саме частину заощаджених коштів він виділив на модернізацію парламентської електронної системи голосування. Але замість того, щоб розблокувати Раду і почати працювати, депутатський корпус виступив проти нововведення. Спікер Володимир Литвин заявив: “Експерименти засвідчили, що варто піднести до пульта мобільний телефон - і запропоноване нововведення втрачає будь-який сенс”. Ще далі пішов депутат від БЮТ Сергій Сас. Він висловив побоювання, що “Рада-3”... шкодить здоров’ю депутатів.

Проте Анатолій Морозов, директор Інституту математичних машин і систем НАН України, співробітники якого і розробили “Раду-3”, це спростовує. Вчений стверджує - система в робочому стані й немає жодних технічних причин, з яких не можна її експлуатувати. Хоча якщо копнути трохи глибше, стане зрозуміло, чому деякі депутати так проти нововведення від Яценюка. Для Тимошенко та її фракції заблокований парламент - це привід показати країні, що “вони блокують, а вона працює”. Що ж до Партії регіонів, то в складі її фракції найбільше прогульників, і визнавати цей факт вона не хоче. Але головне, чого бояться противники “Ради-3”, - це того, що вона покаже: насправді парламент давно недієздатний і з ним треба щось робити.

08.10.2009Максим ДИНІН



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2009p. 
На головну сторінку