Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №419 від 22.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ближче до тіла

Сезон безхатченків та пияків відкрито!

Сезон безхатченків та пияків відкрито!

Сучасне українське суспільство ділиться на дві категорії – хворих і тих, хто за ними доглядає. Відтак хворіє вся країна. У Рівному “швидка” за добу отримує 190-200 викликів. Від десяти до тридцяти - це виклики до осіб у стані алкогольного сп’яніння та безпритульних, які нікому в цьому житті не потрібні. Утім, у приймально-діагностичному відділенні Рівненської центральної міської лікарні пияків та безхатченків обмивають, обтирають та приводять до тями, прокапавши відповідну дозу глюкози, аскорбінової кислоти, вітамінів В, еуфіліну тощо. І все це за наш з вами рахунок. Критично обмежені фінанси на лікування нормальних людей марнуються на дармоїдів та хронічних п’яниць.

Історія 1. - Хворий, прокидайтеся! - Хворий, дихайте глибше! - черговий лікар ляснув по щоці бездиханного чолов’ягу, щоб той мерщій отямився після кількагодинного відлежування в ізоляторі. Хотів ще раз, але пияк зненацька енергійно підхопився з канапи й зацідив лікареві у щелепу...

Історія 2. Якось уранці відмикає санітарка кімнату для витвереження і бачить натуральний коїтус: голий пияк кохається з такою ж голою п’яничкою жіночої статі...

Історія 3. Іншого разу агресивний алкоголік, відбиваючись від медичної допомоги й думаючи, що на нього напали, зламав лікареві палець...

Подібні пригоди, озвучені матюками і лайкою, на тлі стійкого неприємного запаху перегару й поту, мало не щодня відбуваються у приймально-діагностичному відділенні Рівненської центральної міської лікарні, куди карета швидкої допомоги доправляє людей у стані важкого алкогольного сп’яніння.

Завідуюча приймального відділення Наталія МИХАЙЛЮК (на фото) розповіла, що кожної доби вони приймають 30-40 пацієнтів за тиждень, у вихідні - дещо менше. Понеділок та вівторок - це пік поступлення хворих: переважна більшість рівнян хоче почати лікування саме з понеділка. А ті, кому байдуже, який рік та день на календарі - це пияки та волоцюги. Їх щодня прибуває чоловік сім-вісім. Громадяни скорочено або за старою звичкою кімнату для витвереження осіб у стані алкогольного сп’яніння називають медвитверезником. Таку кімнату (зараз це ізолятор №1 і №2) облаштували у ЦМЛ у 2001 році. Тим часом медвитверезник - це ціла установа з необхідним комплексом надання специфічних медичних послуг і міліцейським постом. Звісно, такого у міській лікарні немає.

Для самозахисту - лише одноразові рукавички

Зате є, окрім цілорічних п’яниць, люди без постійного місця проживання, які атакують приймальне відділення восени і взимку. - Зараз пішли бомжі, - каже пані Михайлюк, - одного ми поклали в терапію, іншого - у реанімацію. Якщо в теплу пору року вони десь тинялися й ночували на вулицях, то нині поступають до нас у стані алкогольного сп’яніння та переохолодження. Зазвичай соціально дезадаптованих людей привозить “швидка”, позаяк алкогольне сп’яніння поєднується з черепно-мозковою травмою - людина перебуває в комі. Допоки одурманена алкоголем особа отверезіє, проходить 12-14 годин, відтак задавнена черепно-мозкова травма гарантована. Звісно, видужати їй допоможуть лише в нас, а не, наприклад, у наркологічному диспансері, де нема можливості оперативного втручання, нема й відділення інтенсивної терапії, рентгенологічної установки. Це одна з причин закриття медвитверезника, позаяк медвитверезник має бути при лікарні. Щоправда, з медичної точки зору, а не соціальної та фінансової.

- З таким колоритним набродом вам теж би не бракувало дужого міліціонера, хоча б для захисту медперсоналу.

- Так, це болюче питання. У приймально-діагностичному відділенні лише один чоловік - лікар, решта персоналу - жінки. Характерною ж рисою алкоголіків є агресивність та непокірність. Тож нам доводиться бути психологами: навіть по тому, як в ізоляторах витвережені стукають у двері, розрізняємо, до чого треба бути готовими. Уже навчилися не реагувати на звинувачення, що їх, шановних, обікрали й обібрали медсестри з санітарками. Якось один тип попросив санітарку відвести його до туалету. А там схопив нещасну за волосся і давай пхати головою в унітаз. На посту на стіні досі видно вм’ятини від пляшки, яку жбурляв незадоволений псих. Отож, медперсонал приймального відділення міської лікарні, не маючи жодних пільг, які були у працівників колишніх медвитверезників, виконують фактично задарма функції санітарів, як-от у наркологічному диспансері.

Рятує сигнальна кнопка

Однак цього року працювати дещо легше, значно виручає сигнальна кнопка виклику охорони. Власне лікарня оплачує послуги, які надає приватна охоронна фірма. Раніше в разі якихось небезпечних для життя персоналу і решти хворих моментів викликали міліцію, яку мусили чекати хвилин із двадцять.

Санітарка НАТАЛІЯ розповідає, що багатьох хронічних “клієнтів-пацієнтів” вони знають в обличчя, адже доглядають за ними, надаючи людської подоби, двічі-тричі.

- На рік?

- Що ви, за місяць!!! Та ще до нас і наркоманів привозять, і з туберкульозним кашлем, і венеричних - усіх, коротше.

- То ви мусите тоді мало не в респіраторах бути.

- Респіраторів нема, є рукавички та маски.

Функції без поста й приміщення

- Функції медвитверезника фактично передали центральній міській лікарні, але не передали ні приміщення, ні міліцейського поста, - аналізує ситуацію з відсутністю медвитверезника завідувач наркологічної амбулаторії (що на вул. Студентській, 8 м. Рівне) Рівненського обласного центру психічного здоров’я населення Павло ШЕВЧУК. - Приміром, у Житомирі хоча б лишили приміщення. І обов’язково треба взвод міліції, хоча ми кілька років уже просимо й менше - міліцейський пункт. Однаково не дають.

Допікають кляті п’яниці і працівникам “швидкої”. Головний лікар станції швидкої допомоги міста Рівне Валерій КОВАЛЬЧУК: “Щодня “швидка” підбирає від 10 ло 30 рівнян у стані гострого алкогольного сп’яніння”.

Тим часом міський голова Рівного Володимир ХОМКО теж - за відкриття медвитверезника в обласному центрі. Щоправда, це перспектива наступного року, так само як і перспектива віднайдення коштів на цей специфічний заклад у міському бюджеті. Кажуть, що міська влада уже й відповідне приміщення пригледіла.

22.10.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 22.10.2009p. 
На головну сторінку