Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №433 від 27.01.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На комісії

Немає бюджету - немає зарплат

Головним питанням порядку денного комісії з питань бюджету, фінансів та податків обласної ради стала підготовка головного кошторису Рівненщини на 2010 рік. “Перш за все враховуватимемо видатки, які не встигли здійснити минулого року”, - наголосив голова бюджетної комісії Олег ХОМИЧ.

Зокрема, члени комісії намагалися з’ясувати причини проблеми, які виникли в отриманні коштів з обласного бюджету наприкінці 2009 року. Всім зрозуміло, що це питання набуло особливого загострення під кінець минулого року, коли Державне казначейство не давало погодження на здійснення проплати розпорядниками коштів: гроші є, але отримати їх - зась. “Наразі у нас є заборгованість близько 12 мільйонів гривень за незахищеними статтями. Але на цю суму Рівненщина з Держказначейства фінансового підкріплення не отримала. Саме з цієї причини до казначейства надходять судові позови”, - розповідає начальник управління Держказначейства в Рівненській області Микола КОСТЮК.

У свою чергу Олег Хомич розповів дивну тенденцію проплат, яку здійснювали наприкінці 2009 року. “Ті заявки, які подавали 24-25 грудня, не отримали фінансового підкріплення. Натомість заявки, які подавали 29-30 грудня, таки були проплачені”, - розповідає пан Хомич. Така ситуація викликала занепокоєння у членів комісії, адже гроші на казначейському рахунку були. За словами начальника головного фінансового управління Людмили КУШНЕР, бюджет нашої області за 2009 рік виконаний на 103 відсотки.

Таким чином завданням номер один для членів бюджетної комісії стало першочергове виконання минулорічних проплат. Невтішна ситуація триває й досі - бюджету немає, є лише тимчасовий фінансовий розпис, за яким повинна жити область до прийняття бюджету на 2010 рік. Тому члени комісії вирішили рекомендувати обласним комунальним підприємствам та головним розпорядникам коштів враховувати поточні видатки в тимчасових фінансових розписах.

А доки фінансові перипетії тривають по всій території України, зарплати стоять заморожені. Вчителі, лікарі, пенсіонери та решта залежних від держбюджету повинні терпеливо чекати на його прийняття. Наразі ж ми впали у фінансову яму, швидка розробка проекту бюджету та чітке визначення пріоритетів розвитку стане нашим порятунком. Проте із усім цим доведеться розбиратися вже новообраному президентові.

27.01.2010Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 27.01.2010p. 
На головну сторінку