Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №439 від 11.03.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Гепатит, який у 100 тисяч разів заразніший за ВІЛ

(Продовження. Початок - у попередньому числі “Ракурсу здоров’я”) На питання, як люди заражаються гепатитами В та С, відповідає лікар-інфекціоніст Рівненської міської поліклініки №2 Любов РЯБОВА:

- Вірус гепатиту В надзвичайно заразний: у 100 тисяч разів заразніший за ВІЛ (вірус імунодефіциту людини). Цей вірус може виявлятися у всіх біологічних рідинах інфікованої особи (кров, сперма тощо). Ба більше, вірус передається від матері до дитини під час пологів, при незахищених статевих контактах та через кров, у тому числі внаслідок спільного користування забрудненими інструментами (голки, леза для гоління, зубні щітки, губки). Щодо вірусу гепатиту С, то він передається внаслідок безпосереднього контакту з інфікованою кров’ю. Отже, переливання крові та використання багаторазового забрудненого кров’ю інструментарію (шприци та голки, прилади для татуювання, пірсінгу, акупунктури) є основними шляхами поширення інфекції. Вірус також передається при незахищених статевих контактах, а численні контакти підвищують ризик інфікування. Лише у 10-30 відсотків осіб з гострою формою гепатиту С розвиваються симптоми захворювання, у решти людей - перебіг безжовтушний. Вірус гепатиту С є причиною хронічних захворювань печінки та може проявляється як первинно хронічний. У 20-50 відсотків хворих виявляють цироз печінки.

- Чи не тому гепатит С ще називають “ніжним убивцею”?

- Так, відсутність специфічних симптомів, недостатня та запізніла діагностика часто призводить до летального кінця. Тим часом особи з гепатитом С можуть мати неспецифічні симптоми: втомлюваність, втрату ваги, біль у м’язах та суглобах, збудженість або навпаки - депресію, неприємні відчуття у верхній правій ділянці живота. Люди можуть бути інфіковані роками, не знаючи про це й не звертаючись по допомогу, хоча в більшості випадків гепатит таки можна вилікувати або ж контролювати завдяки сучасним медзасобам.

- Нещодавно у Львові проводилася пресова конференція щодо гепатитів і там мовилося, що середня вартість лікування гепатиту сягає 12 тисяч гривень на місяць. І це лишень затрати на медикаменти. Курс же лікування - 48 днів. Найгірше, що державної програми підтримки таких хворих немає. Очевидно тому лікарі й призначають дешеві ліки, ефективність яких украй низька.

- Низький рівень обізнаності українців про віруси гепатитів В і С - це одна з основних проблем. Нині наша система охорони здоров’я виявляє лише тих хворих, хто звертається за тестуванням. Справді, сьогодні вартість лікування гепатиту С може сягати 60 тисяч гривень на курс, тож отримати таке лікування можуть одиниці. Відтак хворий лишається з бідою сам на сам. Єдиним ефективним методом профілактики є вакцинація проти гепатиту В й А. На жаль, вакцини від гепатиту С нема. Наголошую, що ця хвороба вельми поширена, а шляхи її передачі ті ж, що й при ВІЛ-інфекції.

Передусім важливо, щоб саме медичні працівники групи ризику були вакциновані від гепатиту В, враховуючи те, що вони щодня стикаються з факторами ризику внутрішньо-лікарняного інфікування.

11.03.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 11.03.2010p. 
На головну сторінку