Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №440 від 18.03.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Отакої!

На Рівненщині буде землетрус?

Жителів Заходу, зокрема Рівненщини, охопила паніка - вони бояться та чекають землетрусу! Ще не отямившись як слід від свинячого грипу, налякані загадковим звіром чупакаброю, люди почали бити на сплох, адже газети і телебачення повідомляють про не чуваний досі землетрус...

Чутки про це ходять Рівненщиною майже тиждень. Кажуть, що Україні загрожує землетрус, подібний до того, що стався у Чилі, оскільки гірський масив на кордоні з Україною має майже таку ж активність. Румунські фахівці попередили, що потужний землетрус може статися тут у будь-який час.

Небезпека нависла над так званою “зоною Вранча” - на кордоні України і Румунії в Карпатах. Ця ділянка вже давала про себе знати у 1940, 1977, 1986 і 1990 роках. Якщо вірити деяким не перевіреним даним, то землетрус може статися 17-19 березня. Налякані люди уже роздають поради, як вберегтися від природного явища та куди ховати гроші з документами.

Щоб прояснити ситуацію, редакція звернулася за коментарями до заступника директора з наукової роботи Інституту геофізики ім. С.Субботіна НАН України Олександра КЕНДЗЕРИ.

- Скажіть, будь ласка, коли прогнозується землетрус і які для цього є передумови?

- Наразі прогнозувати час виникнення майбутнього землетрусу сейсмологи не можуть - не вистачає точних даних про внутрішню будову і геодинамічні процеси всередині земної кори і верхньої мантії. Звідси моя порада: не звертайте увагу на будь-які непрофесійні застереження! Навіть кваліфіковані сейсмологи не публікують результати своїх прогнозів, оскільки знають їх ненадійність.

- І все ж, які регіони можуть постраждати, якщо землетрус станеться?

- Жителям Рівненської області катастрофічні наслідки не загрожують.

- Пане Олександре, розкажіть про “зону Вранча”, що вона собою являє і чим небезпечна?

- Сейсмоактивна зона знаходиться на території Румунії, під горами Вранча (частина Карпат). Там, на глибині 90-180 кілометрів відбуваються потужні землетруси, які відчуваються навіть у Москві і Санкт-Петербурзі.

- Коли стався останній, що позначився на Україні?

- Останній землетрус “зони Вранча” українці відчули у 1990 році. На території Рівненської області поштовхи проявилися з інтенсивністю 3-4 бали за 12-бальною шкалою МSK-64.

- Чи пов’язані чутки про ймовірність землетрусів на Україні із тим, що відбувається на Гаїті чи у Чилі?

- Землетруси, які відбуваються на території України і поблизу її кордонів, ніяк не пов’язані з чилійськими. Час їх виникнення поки що нікому, крім ворожок, не вдається спрогнозувати. Сейсмологи всього світу мають надійні і науково обґрунтовані методики для визначення місця, імовірності виникнення і величини максимальних прогнозованих землетрусів. В Україні результати таких досліджень приведені в Державних будівельних нормах. Основою всіх прогнозів є матеріали спостережень сейсмологічних станцій. Ці дані, при належному виконанні будівельних норм, є цілком достатні для надійного захисту населення і економіки країни від землетрусів. Більше того, вони дозволяють будувати сейсмостійкі будинки і споруди надійними і дешевими. Тож, давайте - без паніки!

18.03.2010Аліна БУДАФЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 18.03.2010p. 
На головну сторінку