Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №447 від 06.05.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Жити з хворими нирками можна. Але лікуючись

Жити з хворими нирками можна. Але лікуючись

Весна, як відомо, це період загострення більшості захворювань, позаяк за тривалу зиму імунна система слабшає й, відповідно, знижується опірність організму до будь-яких несприятливих факторів. Саме навесні лікарі радять перевірити нирки. І хоча “Ракурс Здоров’я” запізнився звернутися до ниркових недуг у другий четвер березня, коли, як виявилося, відзначається всесвітній день нирки, наздоганяємо сьогодні, щоб нагадати читачам обстежити ці життєво важливі органи.

- А розпочати слід із загального аналізу сечі, - радить лікар-терапевт Рівненської міської поліклініки №2 Тетяна ТУРОВИЧ. - Основна функція нирок - виведення продуктів життєдіяльності шляхом фільтрації крові. Також нирки беруть участь в регуляції водно-сольового балансу, кров’яного тиску, кровотворення, кальцієвому обміні та ін. Із хворобами нирок та сечовидільних шляхів стикаються люди різного віку, але найчастіше - працездатні. Захворювання нирок поділяються на запальні (виникають після перенесеної простуди, ангіни, внаслідок потрапляння інфекції у сечовивідні шляхи) та незапальні - внаслідок гіпертензії, цукрового діабету, порушень обміну речовин, аномалії розвитку, тривалого й неконтрольованого приймання медикаментів (знеболювальні, протизапальні та антибіотики). Негативно діє на нирки зловживання алкоголем, куріння й наркотики.

Найчастіше людину вражають інфекції сечостатевої системи. Здебільшого вони виникають у жінок, а чоловіки до 50 років хворіють значно рідше. Однак у поважному віці ця різниця зникає - хворіють однаковою мірою і жінки, і чоловіки.

- Кажуть, проблеми нирок були завжди, зокрема і в молоді, але їх колись менше виявляли, бо не було апаратури, яка є тепер.

- Нині аномалію нирок можна виявити вже у ранньому дитячому віці. Справді, останнім часом фіксується ріст захворювання інфекцій сечової системи. На це впливає немало чинників. Поліпшення діагностики захворювань - це перше. Тривожить інший чинник - набута резистентність до антибіотиків, а також гінекологічні недуги плюс банальне переохолодження. Не менш важливу роль відіграє і спадковість. Навіть вагітність, нормальна вагітність, також є чинником ризику.

- Відомий нефролог Любомир Пиріг якось зазначав, що й після будь-якого щеплення та вакцинації обов’язково треба робити аналіз сечі, бо це теж є ризиковане навантаження на нирки. Упевнена, що банальне переохолодження стосується найперше молоді, у якої недорозвинутий інстинкт самозбереження. Тому й ходять взимку легко вдягнутими у коротких куртках, синтетичних колготах...

- Саме мода й призводить до хвороб, особливо у дівчат та молодих жінок. Батькам і вчителям варто прискіпливіше оглядати гардероб дітей.

Найбільш розповсюдженою хворобою нирок є пієлонефрит - інфекційно-запальне захворювання з ураженням мозкової речовини нирок. Хронічна форма цієї хвороби урешті-решт може спричинити хронічну ниркову недостатність, внаслідок чого хворий потребуватиме застосування штучної нирки.

- Чи самотужки можна виявити, що саме нирки болять, а не просто в поперек стріляє?

- Запальні захворювання нирок виникають через кілька тижнів після перенесеної простуди, ангіни або переохолодження і можуть супроводжуватись такими скаргами: біль у попереку, підвищення температури, порушення сечовиділення, загальна слабкість. Можуть бути набряки, підвищення тиску. Якщо з’являються такі скарги, необхідно здати загальний аналіз сечі, звернутися до дільничного терапевта. Лікування найпоширеніших інфекційних недуг сечових шляхів полягає у прийманні антибіотиків та уросептиків, звісно, відповідно до посіву сечі на флору та чутливість до антибіотиків. Нерідко хвороба повертається, рецидивує через неадекватне лікування, а це: недостатня доза чи тривалість, неякісна профілактика або ж нове інфікування.

- Чого треба остерігатися людям, яких турбують нирки? І якою має бути профілактика?

- Велике значення при ниркових захворюваннях та їх рецидивах має профілактичне застосування імуномоделюючих засобів: полівітамінів та адаптогенів, таких, як женьшень, лимонник китайський, екстракти елеутерококу, левзеї; індукторів інтерферону. Щодо харчування, то їжа має бути різноманітною, вітамінізованою, з достатнім вмістом білків, жирів, вуглеводів. Не варто зловживати гострими спеціями та приправами, консервами та алкоголем. Також треба обмежити і сіль. Слід уникати фізичних навантажень. Рекомендується менше рухатися, а більше лежати, позаяк кровопостачання нирок відбувається саме у горизонтальному положенні. Особливо ж небезпечним є різке схуднення, коли втрачається жирова кліткована, що обволікає та зігріває нирки. Отже, слід берегти себе і свої нирки.

06.05.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 06.05.2010p. 
На головну сторінку