Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №449 від 21.05.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Це корисно!

Йогурти замінять ліки?

Йогурти замінять ліки?

“Пий кисле молоко - і будеш здоровий!” - так говорили ще в древній Індії. З того часу багато що змінилося, але користь кисломолочних продуктів беззаперечна й донині. Сьогодні їхні ряди поповнилися новими, збагаченими корисними бактеріями, представниками. Їх назви зазвичай починаються з “біо”. Користь таких продуктів доведена науково, а японці прогнозують, що дуже скоро вони витіснять з ринку половину ліків.

Що відбувається з молоком у процесі сквашування? І чому саме кисломолочні продукти позиціонують як найкорисніші з усього молочного ряду? Сьогодні вчені можуть легко це пояснити. Під час сквашування молочний білок розпадається на дрібні складові частини - амінокислоти. Вони значно легше і швидше засвоюються організмом (наприклад, кисляк, йогурт і ряжанка перетравлюючись організмом всього за годину). Тому кисломолочні продукти підходять навіть алергикам.

Крім того, кисломолочні продукти містять молочну кислоту: вона посилює шлункову секрецію і перистальтику кишечника, покращує обмін речовин, а також не дає розмножуватися ряду мікробів.

Але найцінніша якість кисломолочних продуктів - у їхній спроможності прискорювати ріст корисної мікрофлори кишечника. Нині відомо близько 500 видів бактерій, які живуть в нашому кишечнику (а насправді їх значно більше). Одні з них допомагають нашому організму перетравлювати їжу, синтезувати вітаміни (групи В и К), знищувати хвороботворні мікроби. А інші виробляють токсини і викликають процеси гниття в кишечнику. Якщо людина здорова, їхнє співвідношення рівноцінне. Але як тільки гнильних бактерій стає більше, баланс мікрофлори порушується і починається дисбактеріоз, який призводить до порушення захисних сил організму. Ми стаємо беззахисними навіть перед найпростішими інфекціями. Стрімкому зростанню гнильних бактерій сприяють погана екологія, стреси, вживання хімічних ліків (антибіотиків, гормонів, протиракових препаратів тощо).

Тому якщо ви починаєте свій ранок з йогурта і йогуртом закінчуєте день, знайте, що цим ви робите велике благо для власного здоров’я. Доведено, що саме в живильному середовищі йогуртів корисні для нашого організму бактерії почуваються найкраще і розмножуються особливо активно. Безперечно, що вживати потрібно лише “живі” йогурти, а не ті, які містять консерванти чи згущувачі. Відрізнити одні від інших можна за терміном зберігання - у “живих” він значно коротший.

Слово “йогурт” увійшло в наш ужиток не так давно, і тепер ми не можемо уявити своє життя без цих корисних продуктів. А от біойогурти - продукти останнього покоління. Вони додатково збагачені корисними для нашої мікрофлори культурами: так званими пробіотиками (натуральними біфідо- і лактобактеріями).

Отже, не забувайте вживати йогурти вранці та ввечері. І тоді результат не забариться.

21.05.2010



Рівне-Ракурс №10 від 21.05.2010p. 
На головну сторінку