Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №451 від 03.06.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Потогінно-косметологічна бузина

Зараз повсюди квітують різни сорти бузини.

У квітах бузини чорної містяться холінефірні масла, рутин, валеріанова, кавова і яблучна кислоти тощо. З квіток бузини чорної готують відвари або настої, які володіють антибактеріальними та потогінними властивостями. Саме тому вони особливо добре допомагають при застудних хворобах, ангіні, грипі, захворюваннях дихальних шляхів. Для приготування настою необхідно взяти 1 ст. ложку квітів бузини чорної і залити склянкою гарячої води. Суміш довести до кипіння і томити на повільному вогні протягом 15 хвилин. Після цього охолодити, відтиснути й пити теплою по половині склянки, 2-3 рази на день перед їжею. Такий лікарський засіб допомагає при артриті, подагрі, ревматизмі.

Листя бузини чорної також цілюще. Як і квіти, воно має жарознижуючу, сечогінну, в’яжучу, заспокійливу та потогінну дію. Прикладання розпарених листків добре знімає запалення, саме тому їх застосовують при попрілості, опіках, запаленні гемороїдальних вузлів, фурункульозу. Є народний засіб від хронічних закрепів з використанням молодого листя бузини чорної. Молоде листя володіє деякими проносним і загальнозміцнюючим ефектом. Для лікування хронічних закрепів необхідно взяти мед, відварити в ньому молоді листочки бузини чорної і приймати всередину.

Не менш популярна у народній медицині й кора цієї рослини. З неї готують відвар, який приймають при захворюваннях шкіри і нирок. Відвар використовується і для ванн при подагрі, ревматизмі та артритах. Також готовий відвар можна використовувати у вигляді примочок.

Народна косметологія теж використовує цілющі властивості бузини чорної. Наприклад, з її квіток можна зробити лосьйон, який наносять на обличчя кожного ранку та вечора. Для приготування лосьйону беруть 10 суцвіть і заливають їх 0,5 л. окропу. Залишають настоюватися добу. Після цього фільтрують і зберігають у холодильнику. Такий лосьйон добре тонізує шкіру і робить її молодшою.

03.06.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 03.06.2010p. 
На головну сторінку