Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №455 від 01.07.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставка

Орігамі допоможе вивчити геометрію

Орігамі допоможе вивчити геометрію

Більше двох тисяч років тому, відразу після народження найвидатнішого винаходу людства - паперу, на Сході з’являються перші паростки неймовірно витонченого мистецтва орігамі. Паперові фігурки прикрашали спочатку оселі жителів Китаю, згодом японців. Вони пройшли шлях від релігійних храмових обрядів до мистецтва, що дарує радість і красу мільйонам людей у всьому світі. Між іншим, з 870 року уроки орігамі, які сприяють розвитку моторики рук і мислення, стали обов’язковими в японських школах.

І хоча світової слави орігамі набуло у 60-х роках минулого століття, в Україні про цей напрямок мистецтва дізналися лише два десятиліття тому. Осередком орігамі на Рівненщині є Кузнецовськ, де з 2006 року в одному з позашкільних закладів цьому мистецтву навчають близько сотні дітей.

Нарешті черга дійшла і до рівнян. На оригінальній виставці “Світ фантазій Орігамі”, яку нещодавно відкрили у ТРЦ “Екватор” представлено близько п’ятисот експонатів, виконаних за допомогою різних видів техніки: класичного (фігурки з одного квадратного аркушу паперу), модульного (композиції з декількох модулів, кожний з яких виготовлений як класичне орігамі) та квілінгу (роботи, що складаються з великої кількості скручених вузьких паперових смужок). Це різноманітні картини, букети, зірки, фігури людей, тварин, літаків, споруд.

До Рівного роботи привезли з Полтави, де їх демонстрували протягом травня у рамках заходу “Місто Орігамі”, організованого Державним центром позашкільної освіти. А колекція експонатів складається з робіт майстрів та учнів закладів позашкільної освіти України, США, Нідерландів та Росії.

За 5 гривень, саме стільки коштує квиток, ви не лише потрапите на виставку, а й зможете ознайомитися з абеткою орігамі. А з допомогою досвідченого майстра, завідувача відділу організаційно-масової роботи державного обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Наталії КРАВЧУК виготовити виріб не так і важко. Пані Наталія вже декілька років займається фігурками з паперу і підкаже, як швидко зробити гарне класичне орігамі. Більш складні роботи займають декілька годин. “На виставку приходять і дорослі, і діти. Це мистецтво можна вивчати з чотирьох років, і якщо йти від найпростішого складати папір не важко. У дітей при цьому розвивається мислення та з’являються початкові знання з геометрії”.

Ви можете забрати виготовлене власноруч орігамі з собою, або залишити на конкурсному стенді. Компетентне журі ознайомиться з роботами всіх учасників конкурсу та визначить найкращих, яких 25 липня нагородять призами: іграшками, солодощами та абонементами на каток. Відвідати виставку можна з 10:00 до 20:00, а майстер-класи проводяться з 11:00 до 19:00, щодня, окрім понеділка.

Орігамі, без сумніву є чудовим засобом самовираження, колективної творчості, інженерної думки та дизайну. З його допомогою можна легко пояснити дітям навчальний матеріал або заспокоїти нервову систему. Подумайте самі: легкими рухами рук, не використовуючи клею та ножиць, замість звичайного аркушу паперу на вас дивиться троянда чи метелик. Чи це не диво?!

01.07.2010Володимир СТРУС



Рівне-Ракурс №10 від 01.07.2010p. 
На головну сторінку