Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №749 від 14.03.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Як правильно приймати вітаміни?

Як правильно приймати вітаміни?

З мінералами або без? Одну таблетку або відразу декілька? Радить кандидат медичних наук Ольга Олексіївна Мубаракшіна.

- Останнім часом багато говорять про несумісність вітамінів і мінералів і про те, що замість однієї полівітамінної таблетки потрібно приймати декілька. Чи так це?

- Вітаміни і мінерали дійсно можуть взаємодіяти між собою. Їх взаємний вплив може відбуватися і в момент всмоктування, і тоді, коли вони задіяні в обміні речовин.

Останні експерименти вчених показали, що засвоєння вітамінів практично не залежить від того, є в комплексі мікроелементи чи ні. Так що можна не турбуватися, що через мінералів не засвояться вітаміни.

Дещо інша ситуація з мікро-і макроелементами. Від їх змішування в одному “коктейлі” може бути і користь, і шкода.

Так, на сьогодні відомо, що вітамін В6 збільшує засвоєння магнію, а вітамін D поліпшує обмін кальцію і фосфору. Для кращого всмоктування хрому і заліза обов’язково потрібен вітамін С, а мідь збільшує користь, принесену залізом. Антиоксидантний ефект вітаміну Е посилює мікроелемент селен, а цинк “працює” разом з марганцем, захищаючи клітини від руйнування. Якщо ці компоненти знаходяться в одній таблетці, то це принесе тільки користь.

Але мінерали можуть конкурувати один з одним і з вітамінами. Наприклад, кальцій знижує засвоєння заліза, а цинк зменшує засвоєння міді, заліза і кальцію. Підвищений рівень вітаміну С може викликати нестачу в організмі міді.

Саме тому мікроелементи-антагоністи сьогодні рекомендують приймати в різний час доби. Замість однієї полівітамінної таблетки з десятком мінералів правильніше пити дві або три різних за складом. Такі комплекси вже є. Але хочу підкреслити, що полівітамінні комплекси з мінералами потрібні далеко не всім.

- Чому? Адже вважається, що чим більше компонентів містить полівітамінна таблетка, тим вона корисніша.  

- Корисність полівітамінів визначається не кількістю компонентів, а потребою в них організму. Цілющий ефект вітамінів і мікроелементів проявляється тільки на тлі їх попереднього недоліку. Якщо організм отримує необхідні вітаміни і мінерали, то очікувати додаткового ефекту від застосування таблеток не варто. 

Надлишок більшості вітамінів виводиться з організму з сечею. А ось мікроелементи можуть накопичуватися. Їх надлишок не менш шкідливий, ніж недолік. При надмірному надходженні мікроелементи навіть можуть провокувати серйозні захворювання.

В українців часто спостерігається дефіцит заліза, магнію, цинку, йоду, селену і ряду інших елементів. Але в одного з шести жителів в організмі є надлишок мікроелементів. Причому, всупереч поширеній думці, накопичуються не тільки токсичні мікроелементи: свинець, кадмій і алюміній. Бувають надлишки і корисних, життєво необхідних мінералів: заліза, ванадію, бору, нікелю, хрому.

Тому перед початком прийому мікроелементів бажано дізнатися їх початковий зміст в організмі.

- Як жінка може дізнатися, чи потрібні їй мікроелементи?  

- Самі точні відомості дають аналізи на вміст в організмі мікроелементів, які стали робити зовсім недавно.

Для дослідження можна взяти кров, але набагато інформативніше дослідження мікроелементів у волоссі. Іноді ці методи поєднують. Справа в тому, що волосся накопичує мінерали. Тому аналіз волосся дає інформацію про зміст мікроелементів в організмі за тривалий термін. Аналіз крові дає можливість оцінити потреби організму.

До речі, за результатами аналізу волосся на мікроелементи можна виявити і брак, і надлишок мінералів. Маючи на руках дані подібного дослідження, лікар може сказати точно, які вітамінно-мінеральні комплекси вам підійдуть, а які категорично протипоказані.

- А яка ситуація з вітамінами? Чи потрібно дослідити їх вміст в організмі перед початком застосування?  

- Аналіз на кількість вітамінів в організмі зробити можна, але він не так важливий. Справа в тому, що надлишок більшості вітамінів виводиться з організму і не накопичується. Небезпечний лише надлишок вітамінів А і D.

Тому щодо вітамінів розроблено наступне правило призначення: полівітаміни з профілактичною метою повинні застосовуватися в дозуваннях, які перевищують добову потребу.

- А як дізнатися свою добову потребу?

- Ця інформація є на деяких упаковках вітамінів і в багатьох фармакологічних довідниках. Вона різна для чоловіків і жінок. Є відмінності і за віковими періодами.

- Чи можна взагалі обійтися взимку без прийому вітамінів, якщо добре харчуватися?  

- На жаль, без додаткового прийому полівітамінів сьогодні обійтися дуже складно.

Цінність харчування сучасної людини дуже змінилася,особливо в останні роки. Ми купуємо багато легкозасвоюваної, зручної у використанні їжі. Продукти піддають консервації, інтенсивній обробці. В результаті вони зберігаються довго, але втрачають вітаміни та мінеральні речовини. До речі, вчені підрахували, що після трьох днів зберігання продуктів у холодильнику втрачається близько 30% вітаміну С.Набагато менше вітамінів містять сучасні овочі та фрукти, вирощені в теплицях. Кількість вітамінів в них значно залежить від грунту, внесених добрив і поливу. Тому розрахувати по таблиці реально одержувану дозу вітамінів вкрай складно.

- Чи потрібно пити вітаміни постійно, протягом усього зимово-весняного сезону? Або лікування проводять курсами?  

- Від 1 до 3 разів на рік рекомендую всім приймати полівітамінні комплекси, що містять життєво необхідні вітаміни. З профілактичною метою подібні препарати призначають курсами по 1-2 місяці. Ще раз підкреслюю: дозування вітамінів не повинна перевищувати добову потребу.

Якщо аналіз показав, що організму необхідні мікроелементи, то потрібно підібрати відповідний вітамінний комплекс з мінералами. Курси прийому вітамінно-мінеральних таблеток такі ж: від 1 до 2 місяців 1-3 рази на рік. Для кращого засвоєння мікроелементів бажано використовувати сучасні препарати, в яких мінерали рознесені в різні таблетки з урахуванням позитивних і негативних взаємодій.

У ті періоди часу, коли організм “відпочиває” від полівітамінів, бажано приймати аскорбінову кислоту в дозі 50-75 мг на день. Вітамін С швидко руйнується при зберіганні та приготуванні їжі. Тому його не вистачає дуже багатьом. За статистикою, близько 70% українців відчувають хронічний дефіцит вітаміну С. Аптечні препарати вітаміну С можна замінити настоєм шипшини.

- Як правильно пити вітаміни? Натщесерце чи після їжі?  

- У їжі часто містяться речовини, що сприяють фізіологічному засвоєнню вітамінів. Тому полівітамінні комплекси рекомендують приймати під час їжі, запиваючи достатньою кількістю рідини. Якщо вітамінно-мінеральний комплекс приймається один раз на день, краще всього це робити в момент самої ситної їжі в першій половині дня.

Сьогодні поширення набули повільно розчинні вітамінні препарати, які перетравлюються і засвоюються організмом 8-12 годин. Це дає деякі переваги: компоненти вітамінів менше взаємодіють між собою і повніше використовуються.

Якщо на упаковці не написано “жувальні”, то таблетку або капсулу потрібно проковтнути цілком, не розжовуючи. Інакше частина вітамінів може зруйнуватися в роті і шлунку.

- Чи є переваги у імпортних полівітамінів перед вітчизняними?  

- У всьому світі вітаміни роблять за однією технологією. Властивості і структура синтетичних вітамінів практично завжди ідентичні вітамінам, що містяться в рослинах, фруктах і овочах.

Від фірми-виробника залежить спосіб “упаковки” вітамінів в таблетку. Великі західні фармацевтичні компанії намагаються правильно розміщувати вітаміни всередині таблетки. Це потрібно для того, щоб всі складові засвоювалися максимально повно.

Крім того, імпортні вітаміни більш красиво упаковані, часто мають приємний смак. Але, за спостереженнями лікарів, ефективність вітчизняних полівітамінів практично не поступається імпортним. Вони також дають хороший лікувальний і профілактичний ефект.

Дозування вітамінів для жінок 25-50 років, рекомендовані в довіднику VIDAL. 

Вітамін А (ретинол, бета-каротин) - 2667 МО;

вітамін Е (токоферол) - 8 МО;

вітамін D (ергокальциферол або холекальциферол) - 200 МО;

вітамін К (фитоменадион) - 65 мкг;

вітамін С (аскорбінова кислота) - 60 мг;

вітамін В1 (тіамін) - 11 мг;

вітамін В2 (рибофлавін) - 13 мг;

вітамін В5 (кальцію пантотенат, пантотенова кислота) - 4-7 мг;

вітамін В6 (піридоксин) - 16 мг;

вітамін НД (фолієва кислота) - 018 мг;

вітамін В12 (ціанокобаламін) - 2 мкг;

вітамін РР (нікотинамід) - 15 мг;

вітамін Н (біотин) - 30-100 мкг.

14.03.2016


Переглядів: 3714

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21003)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17146)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14406)
• Допомога під час карантину [967] (14317)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14162)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13971)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13840)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13818)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13792)
• Живи до ста! [965] (13789)
• Бюджет і ми… [965] (13727)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13710)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13593)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13509)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13506)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13452)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13052)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13035)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (229)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (44)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (44)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (42)
• Чим корисний часник? (41)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (40)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (40)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (38)
• Що можна додати в дешевий шампунь, щоб поліпшити його якість та ефективність? (26)
• Навіщо кидати в блендер кульки, зроблені з алюмінієвої фольги? (26)
• Як надати першу допомогу при опіках? (25)
• Для чого варто купувати найдешевше туалетне мило? (25)
• Які страви не можна готувати в алюмінієвому посуді? (24)
• Продавала цигарки (24)
• Спеції, які варто додати до кави для покращення роботи мозку (22)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"