Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №848 від 16.02.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Квітень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Новини Рівне

#Ракурс здоров'я

47 ОЦТІВ від безлічі хвороб

47 ОЦТІВ від безлічі хвороб

Наталя Демчишин зі Львівщини вже 15 років користується фруктовими оцтами власного виробництва, на цей натуральний продукт жінка «підсадила» своїх друзів і знайомих.

Захопленість на все життя

Дипломований спеціаліст, Наталя Демчишин багато років працювала в лабораторії екології Інституту землеробства і тваринництва. Але весь час мала зв’язок із рослинами, досліджувала їх вплив на здоров’я людини, застосовувала в приготуванні страв і різних оздоровчих настоїв, тоді ж захопилася й оцтами.

Адже, як говорить пані Наталя, фахівці стверджують, що переважна більшість оцту на вітчизняному ринку – досягнення хімічної промисловості. Зокрема, оцтову кислоту (CH3COOH) виготовляють із нехарчової сировини, під час нагрівання й сухої перегонки стружки, переробки нафти й природного газу. Така кислота містить шкідливі альдегіди та солі важких металів.

В Україні чинний стандарт Мінагрополітики України, який дозволяє виробникам виготовляти замінники оцту шляхом розведення водою оцтової кислоти із застосуванням запашних речовин чи без них. Такий оцет, як правило, продається під назвою «Столовий» і до натурального жодного стосунку не має.

«Адже корисні властивості, - переконана Наталя Демчишин, - має тільки справжній фруктовий оцет, одержаний методом бродіння. Він містить харчові кислоти, складні спирти, ефірні речовини, які не тільки створюють неповторний смак і аромат оцту, а й наділяють його всіма цілющими якостями».

Біолог пояснює, що натуральний фруктовий оцет зберігає в собі майже всі корисні властивості плодів, з якого він приготований, практично в незміненому вигляді. Більше того, кисла форма розчинених в оцті речовин робить їх доступнішими для розщеплення та засвоєння в організмі людини. Міцність фруктового оцту 3,5-7%.

Цілющий результат природного бродіння

«Найбільш відомими в наш час, - каже пані Наталя, - є два різновиди фруктового оцту: яблучний та винний. Але така обмеженість є невиправданою, адже Творець щедро наділив нашу землю розмаїттям фруктів, ягід із цілющими властивостями, неповторними та унікальними. Упродовж 15 років я роблю фруктові оцти. Уже відпрацювала для себе оптимальну технологію, яка дає можливість екстрагувати максимум корисних речовин із м’якоті, шкірки й навіть насіння плодів. Такий оцет добре освітлений, він абсолютно прозорий.

Ніяких стимуляторів бродіння я не використовую: бродіння відбувається тільки за рахунок природних оцтовокислих мікроорганізмів, які є на поверхні всіх плодів. Процес бродіння при цьому відбувається повільніше, але одержаний оцет має потужну бактерицидну дію».

У переліку різновидів фруктового оцту, які готує пані Наталя, є й такі, які в основі (за давнім італійським рецептом) мають молочну сироватку. Молочна сироватка допомагає організмові синтезувати гормон радості – серотонін, особливо потрібний в осінньо-зимовий період.

Оцти, виготовлені з фруктів шляхом бродіння за участю природних оцтовокислих мікроорганізмів, повністю зберігають смак, аромат і колір сирих плодів.

Ось лише деякі з них: полуничний, вишневий, малиновий, абрикосовий, персиковий, яблучний, сливовий, яблучний+пелюстки рожі, пелюстків рожі, яблучно-персиковий, грушевий, виноградний (синій виноград), виноградний (білий виноград), виноградний (рожевий виноград), полуничний із гілкою вишні, яблучний+шипшина, яблучний+ожина, яблучний+обліпиха, обліпиховий, калиновий, смородиновий, чорничний, диневий, яблучно-аличевий із коренями кульбаби, персиковий зі шкірками плодів каштана, абрикосовий із куркумою, з цвіту липи, з квітів і коренів кульбаби, малиновий (з гілками та коренями), з кореня лопуха тощо.

Рушник із оцтом – «швидка» від високого тиску

Цілющі властивості фруктового оцту визначає його хімічний склад. Спільними для всіх різновидів фруктового оцту є наявність калію, який покращує роботу серця й нервової системи; кальцію, який забезпечує міцність кісток; заліза, яке сприяє кровотворенню; магнію, який пов’язаний із виникненням позитивних емоцій, фосфору, який є поживою для кісток і мозку, та багатьох інших макро- та мікроелементів. Пектинові речовини, які містяться в фруктовому оцті, допомагають знизити рівень холестерину, нормалізувати артеріальний тиск., зменшити ризик виникнення інфаркту. Набір потужних антиоксидантів (вітаміни А, Е, В,С, бета-каротин, різноманітні флавоноїди) здатний зменшувати уразливість клітин до хвороб та старіння.

Завдяки такому багатому складу, фруктовий оцет рекомендують для поліпшення роботи травного тракту, обміну речовин (допомагає засвоєнню корисних речовин), із метою профілактики раку (гальмує процес утворення злоякісних клітин) тощо.

Геронтологи радять людям старшого віку зранку випивати склянку оцтово-медового напою здоров’я: 1 ст. л. оцту, 1 ч. л. натурального меду (виноградний оцет не потребує меду) на склянку чистої води кімнатної температури для відновлення сил та підвищення енергетики.

Для профілактики або на початку розвитку вірусної хвороби ефективним є вживання такого «коктейлю»: 1 ст. л. фруктового оцту, розведеного в 1 склянці теплої води (чаю, компоту), з додаванням 1 ч. л. меду й 2-3 крапель йоду. Цим розчином добре полоскати й горло.

За болю в суглобах такий розчин яблучного оцту (без йоду) вживають по 1 склянці тричі на день до їди. Курс 1–2 місяці. Після поліпшення стану рекомендуть скоротити об’єм споживаного розчину до 1 склянки щодня. За бажання додати 1–1,5 ч. л. світлого меду. Крім того, хворі ділянки тіла обтирають розчином яблучного оцту (1 частина оцту на 1 частину води) до поліпшення стану. Обтирання можна робити 1-2 місяці з перервами через кожні 10 діб на 2-3 дні.

За гіпертонії щодня вживають розчин 2 ч. л. яблучного оцту в 1 склянці перевареної води.

Крім того, для зниження артеріального тиску треба потримати стопи ніг на бавовняному рушнику, змоченому в яблучному оцті (підлогу попередньо застеляють поліетиленом). Процедура триває 10 хвилин.

За варикозного розширення вен щодня перед сном протирають яблучним оцтом частини тіла з розширеними венами. Окрім цього, двічі на день випивають 1 склянку теплого розчину, приготованого шляхом змішування 1 склянки перевареної води та 1-2 ч. л. яблучного оцту.

Цей напій рекомендують пити по склянці щодня в разі слабкого, але частого головного болю. У разі гострого головного болю роблять інгаляцію: в емальовану посудину наливають 0,5 л води та 0,25 л яблучного оцту. Отриману суміш кип’ятять. Гарячий розчин знімають із вогню й, не охолоджуючи, повільно вдихають випари до зникнення головного болю.

У разі грибкових захворювань щоденно, по кілька разів, уражену шкіру змочують чистим яблучним оцтом. Окрім цього, розчином яблучного оцту з водою (1:2) змочують шкарпетки з бавовни, віддушують і надягають їх. Для посилення лікувальної дії на бавовняні шкарпетки слід додатково надягти вовняні. Тримають – доки висохнуть шкарпетки.

Завдяки своєму багатому вмісту яблучний оцет поліпшує стан людини за спазмів, судом, нервового тиску. Для цього 2–3 рази на добу слід приймати внутрішньо 1–1,5 склянки розчину яблучного оцту (2 ч. л. на склянку води), змішаного з 1 ч. л. меду. Можна вживати протягом 1–2 місяців.

За сльозоточивості очей також використовують яблучний оцет. Узяти 1 ч. л. оцту на склянку води, додати 1 краплю йоду. Пити один раз на день упродовж 2 тижнів. Потім - тільки по вівторках і четвергах.

Також радять у разі опіків до ушкодженого місця негайно прикласти клаптик натуральної тканини, змочений яблучним оцтом. Тримати до зникнення болю. Яблучний оцет є одним із найдієвіших протиопікових засобів, він запобігає утворенню пухирців тощо.

Увага! Підбирайте індивідуально для себе оптимальну концентрацію яблучного оцту, напій має бути для вас приємним на смак і не спричиняти дискомфорту в органах травлення. Після вживання яблучного оцту слід обов’язково прополоскати рот чистою водою, щоб залишки кислоти не руйнували зубної емалі. Людям із підвищеною кислотністю шлункового соку, а також хворим на виразку шлунка та дванадцятипалої кишки вживати фруктовий оцет потрібно обережно, у великих розведеннях.

Помічник кожної господині

Оцет – незамінний продукт в арсеналі кожної господині. Його використовують для приготування багатьох страв, для розпушення тіста, в консервуванні, готуванні маринадів, соусів, заправок, запашних напоїв і, звісно, ж борщів. Надати їжі неповторного смаку може тільки хороший натуральний оцет. Можна брати яблучні оцти на основі молочної сироватки і з додаванням (окремо) звіробою, кмину, м’яти, часнику, базиліку, майорану.

Пані Наталя поділилася з нашими читачами деякими рецептами оцтів, які зроблять їжу не лише смачною, а й корисною.

Яблучний оцет із шипшиною. Половину 3-літрової банки заповнити нарізаними спілими яблуками й залити окропом майже до повного об’єму. Додати 200 г цукру. Залишити на 2 тижні в теплому місці. Розчин процідити й додати до нього півлітрову банку плодів шипшини. Додати ще 200 г цукру. Через 2 тижні розчин знову процідити. Стежити за процесом бродіння, часто перемішуючи та додаючи порціями по 50 г цукру залежно від сорту яблук і очікуваної міцності оцту до утворення оцтовокислої матки. Такий оцет збагачений вітамінами С і Р, активізує ферментні системи й окисно-відновні процеси в організмі, має потужну жовчогінну дію.

Аналогічно можна приготувати яблучний оцет із глодом. Для цього по вказаній вище схемі додають плоди глоду. Такий напій здатен регулювати кров’яний тиск, зменшувати збудливість нервової системи, усувати різні болісні симптоми.

Природній полівітамінний концентрат можна отримати, виготовивши біооцет з обліпихи. Для цього 3-літрову банку заповнити наполовину подушеними плодами обліпихи й залити окропом майже до повного її вмісту. Додати 300 г цукру. Залишити на 2 тижні в теплому місці. Розчин процідити й додати ще 200 г цукру. Стежити за процесом бродіння, додаючи порціями по 50 г цукру залежно від потрібної міцності оцту. Такий розчин має також гальмівний вплив на розвиток атеросклерозу, знижуючи рівень холестерину.

Стародавній італійський рецепт приготування фруктового оцту на основі молочної сироватки дає змогу приготувати яблучний оцет, збагачений великою кількістю мінеральних елементів: кальцію, магнію, фосфору, а також усіх вітамінів групи В.

Для приготування такого оцту 3-літрову банку заповнюємо на половину нарізаними яблуками, заливаємо свіжою молочною сироваткою. Додаємо 300 г цукру. Залишаємо на 2 тижні в теплому місці. Потім розчин проціджуємо, додаємо ще 200 г цукру. Під час бродіння постійно перемішуємо суміш, додаючи порціями по 50 г цукру до отримання оцтовокислої матки.

За тиждень до вживання такий оцет можна ароматизувати будь-якими травами залежно від уподобань. Для цього додати до 250 мл оцту 1 ст. л. майорану, базиліку, чебрецю тощо. Такий розчин дуже корисний для тих, у кого порушено механізм засвоєння кальцію або спостерігається його нестача.

16.02.2018www.zid.com.ua


Переглядів: 656

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1010 від 08.04.2021p.
¤ 
Рівнянин виборов золоту медаль на Чемпіонаті України

Рівнянин виборов золоту медаль на Чемпіонаті України

2-4 квітня у місті Київ відбувся Чемпіонат України серед кадетів з греко-римської боротьби....

¤ 
Міський голова Рівного: «Влада не може допустити, щоб команда не мала бази у рідному місті»

Міський голова Рівного: «Влада не може допустити, щоб команда не мала бази у рідному місті»

Представники народного клубу, вболівальницької спільноти та влади міста обговорили план взаємодії щодо виділення земельної ділянки у Рівному для будівництва спортивної бази. Участь у зустрічі взяли міський голова Рівного Олександр Третяк, його профільний заступник Олег Піщанський, депутат Рівнеради і архітектор Дмитро Котляров, гендиректор народного клубу Верес Антон Назарук, члени наглядової ради клубу Юрій Фалко і Валентин Ляхов....

¤ 
Верес здобуває вольову перемогу над Кременем!

Верес здобуває вольову перемогу над Кременем!

Пропустивши першим, Верес вдруге у сезоні здобув вольову перемогу над Кременем. Рівняни продовжили переможну серію у чемпіонаті до восьми матчів поспіль....

¤ 
Як картопля провокує підняття артеріального тиску

Як картопля провокує підняття артеріального тиску

Високий кров’яний тиск, відомий як гіпертонія, може призвести до серйозних серцевих проблем. Щоб запобігти підвищенню тиску, слід крім іншого уникати вживання картоплі, приготовленої трьома способами....

¤ 
Потрапив під потяг передаючи передачу

Потрапив під потяг передаючи передачу

Екіпаж групи реагування відділення поліції № 6 (м. Здолбунів) третього березня близько 18:40 саме повертався із виклику. Перечекавши перед шлагбаумом поки проїде потяг, переїхали залізничний переїзд. В цей час до них підбігла перелякана жінка й повідомила, що чоловік потрапив під потяг і травмувався....

¤ 
Як захиститися від колекторів? Рішення нового закону

Як захиститися від колекторів? Рішення нового закону

Дії колекторів нерідко межують із порушенням закону. Минулого року Національний банк України (НБУ) отримав понад дві тисячі скарг від боржників, які стосувалися поведінки представників колекторських компаній. Зокрема, скаржилися на погрози, цілодобові дзвінки, тиск на рідних і друзів, поширення особистої інформації. Досі ж українське законодавство жодним чином не регулювало діяльність колекторів. Приборкати проблему має новий закон, який встановлює чіткі вимоги до роботи таких компаній. Деталі дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (5586)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (5376)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (4091)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (4075)
• Допомога під час карантину [967] (4064)
• Бюджет і ми… [965] (4018)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (3998)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (3988)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (3931)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (3913)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (3910)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (3870)
• Живи до ста! [965] (3805)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (3693)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (3685)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (3636)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (3635)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (3426)

ТОП-15 свіжого номера:

• Круте піке… (91)
• Хрумке кокосове печиво (86)
• Дитсадок на Коновальця: «добудувати не можна зупинити» (82)
• Юрій Ліпський: «Ми до останнього дня не були впевненні, що фестиваль відбудеться…» (80)
• Рівнянин виборов золоту медаль на Чемпіонаті України (62)
• 7 найбільш відомих видів солі та способи їх застосування в кулінарії (59)
• Як картопля провокує підняття артеріального тиску (58)
• На думку шеф-кухарів: (58)
• Тепловий опік язика: як позбутися болі та дискомфорту (58)
• Як захиститися від колекторів? Рішення нового закону (58)
• Верес здобуває вольову перемогу над Кременем! (58)
• Кілька оманливих продуктів, які замість схуднення допоможуть погладшати (57)
• Потрапив під потяг передаючи передачу (57)
• Міський голова Рівного: «Влада не може допустити, щоб команда не мала бази у рідному місті» (57)
• Нелюба донька (55)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс