Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №586 від 17.01.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Постать

АДВОКАТ... АЛКОГОЛІЗМУ

АДВОКАТ... АЛКОГОЛІЗМУ

“Судьбу побеждает тот, кто ее атакует”, - Уїнстон Черчилль

Він усе життя поспішав. Навіть народився на два місяці раніше, через що пихаті родичі називали його “недоносок Віллі”. Вони й не підозрювали, що об’єкт насмішок не просто увійде в історію ХХ століття, а буде одним із головних її творців. І тільки під час обіду цей великий життєлюб нікуди не поспішав…

“У моєму розумінні хороший обід - це хороша їжа, відтак обговорення хорошої їжі в усіх деталях і після того, як це обговорення закінчиться, бесіда, у якій я виступаю в ролі головної страви”. Так стверджував Уїнстон Леонард Спенсер Черчилль, один з видатних політиків усіх часів і народів, Нобелівський лауреат з літератури, людина, обдарована парадоксальним розумом, убивчим красномовством і чудовим апетитом.

Проте у випадку Черчилля набагато цікавіше говорити не про їжу (навіть якщо вона найвишуканіша чи банальна, як ранковий омлет із сиром), а про алкоголь. Сер Уїнстон усе життя, а прожив він 90 років, був не проти добре закусити. Але набагато більше любив випити (чи ж старанно підтримував імідж хвацького алкоголіка).

В анналах збереглося чимало історій і цілком достовірних свідчень, в яких легендарний прем’єр-міністр виступає адвокатом алкоголізму. Чого лишень варта відома його фраза “Я взяв від випивки більше, ніж випивка від мене”. Або, приміром, якось фельдмаршал Монтгомері відзначив у присутності нашого героя: “Я не п’ю й не курю, а тому здоровий на всі сто”. “А я і п’ю, і курю, а здоровий на всі двісті!” - Парирував Черчилль.

Один із очевидців його традиційного обіду описує, що саме того дня випив 68-річний прем’єр: пінту пива, три келихи портвейну, три порції бренді. Та це дрібниці! Мемуаристи запевняють, що щоденною нормою Черчилля була пляшка коньяку!

Хороша сигара і ніякої фізкультури - одна з його заповідей. Друга сформульована так: не біжи, якщо можеш стояти; не стій, якщо можеш сидіти; не сиди, якщо можеш лежати, а якщо лежиш, то вже ліпше спи!

На схилі віку Черчилль казав: “У молодості я взяв собі за правило - ні краплі алкоголю до обіду. Тепер сповідую інший закон: ні краплі спиртного до сніданку!”

Його фаворитами були шампанське, віскі, коньяк (чи як варіант - бренді). Кожному з цих напоїв він віддав шану й залишив нащадкам власні правила пиття. “Один келих шампанського збуджує. Він зміцнює нервову систему, розбурхує фантазію й активізує мозок. Натомість пляшка шампанського має протилежний ефект”. У 50 років сер Уїнстон зізнавався: “У мене на сніданок, обід і вечерю - шампанське, а останнім часом - відерця з кларетом і содовою”.

Заграючи з крокодилом, полюбив вірменський коньяк

Окрема історія - коньяк. Черчилль віддавав перевагу вірменському 50-градусному “Двіну” - найміцнішому коньяку в світі. А постачав йому напій не хто-небудь, а Йосиф Сталін. Він і пригостив ним союзника вперше на Тегеранській конференції.

Відомо, що Сталін не раз балував англійського колегу їстівними подарунками. Восени 1941 року на острові Ньюфаундленд під час зустрічі з президентом Рузвельтом, відкриваючи надіслану радянським вождем банку чорної ікри, Черчилль замружився від задоволення: “Так, непогано мати таку закуску, навіть якщо для цього доводиться воювати на боці росіян”. Приймаючи сталінські презенти, сер Уїнстон, однак, не відмовлявся від своїх слів, що “підтримувати хороші стосунки з комуністом - однаково, що загравати з крокодилом”. І що “зі всіх тираній в історії людства більшовицька - найстрашніша, найбридкіша, найбільш руйнівна”. Дарованому коню в зуби не заглядають, але якось британський прем’єр чи-то жартома, чи-то всерйоз поскаржився товаришеві Сталіну, що коньяк “Двін” став якимсь несмачним. Той наказав дізнатися, у чім річ, й покарати винних. З’ясувалося, що причина погіршення якості - зникнення головного технолога Єреванського коньячного заводу Маргара Седракяна, його запроторили у Сибір. Звичайно, майстра купажу одразу ж випустили, і “Двін” знову став бездоганним. А Черчилль, відповідаючи на запитання чи-то про секрети довголіття, чи-то міцного здоров’я, чудово прорекламував улюблений напій: “Ніколи не спізнюйтеся на обід, куріть гаванські сигари й пийте вірменський коньяк”.

З хорошим коньяком слід поводитися, як з пані

- У сорок другому, коли я вперше прилетів до Москви, ми посварилися зі Сталіним, я поїхав у резиденцію й вирішив, що треба повертатися на Острів. Без допомоги Рузвельта ми не домовимося. Сталін зателефонував мені увечері, запросив у Семенівське на свою “найближчу дачу”: “Не говоритимемо про справи, пане Черчиллю, я хочу пригостити вас скромною грузинською вечерею”.

Він хитрун, цей Сталін, накачав мене коньяком, я поринув у спогади, він сказав, що в мені гине хист великого письменника авантюрних романів, я сказав, що в ньому гине талант виночерпальника… Коньяк пречудовий, застілля прекрасне… Відтоді ось уже п’ять років, навіть після моєї відставки, російський дипломат привозить мені два ящики коньяку. Якось я запитав: “Скільки часу це триватиме?” Мені відповіли: “Доки ви живі, сер”. Я чекав, що буде після Фултона (у березні 1946 року Черчилль виступив в американському місті Фултон перед студентами із знаменитою промовою “Мускули світу”, що, як вважають історики, стала стартовою точкою Холодної війни між Заходом та СРСР - В.В.). Чомусь мені здавалося, що “дядько Джо” припинить свої поставки. Уявіть собі мій подив: коли я повернувся від вас, у холі стояло шість ящиків! Хоч бери і починай винну торгівлю.

Вірменський, грузинський чи все-таки французький коньяк був у келиху Черчилля - сьогодні не так уже й важливо. Важливіше - інструкція, залишена цим просунутим користувачем: “З хорошим коньяком треба поводитися, як з пані. Не накидатися! Зігріти у своїх долонях. І лише потім пригубити”.

Ще один штрих. “Наскільки великою була пристрасть британського прем’єра до наших спиртних напоїв, можна збагнути й з такого факту:

надіслані Сталіним через Черчилля різноманітні подарунки Рузвельту - чорна ікра, балик, риба - прибули неушкодженими, а от горілку й коньяк хтось дорогою випив. Про що сам Черчилль і повідомив Сталінові, додавши свої вибачення”, - згадував у своїх воєнних мемуарах генерал-лейтенант Голованов.

Віскі або зубне полоскання

Що ж до третього улюбленця - віскі, то ним Черчилль захопився ще в молодості, у Південній Африці (з інших джерел - в Індії), де брав участь у чотирьох воєнних кампаніях. У будь-якому разі і там, і там “вода була абсолютно непридатна для пиття, й нам доводилося додавати до склянки віскі. Докладаючи певних зусиль, я полюбив цей напій”, - казав він через багато років. Зазвичай сер Уїнстон щедро розбавляв віскі содовою, та ще й кидав до склянки кубики льоду, тож, як доречно підмітив один його ад’ютантів, напій більше нагадував “якесь зубне полоскання”.

Пристрасть до алкоголю й тютюну не робили честі богові політичного Олімпу, але сам він виправдовував свої слабинки так: “Ніколи не довіряйте людині, в якої нема жодної вади, якою б ви захоплювалися”. Тим, хто зважувався вказати йому на “зловживання”, відповідав уїдливо. Якось, виходячи з парламентського бару, він натикнувся на одну пані депутатку. “Сер, ви ж п’яні!” - Вигукнула дама. “А у вас криві ноги! - Миттєво парирував Черчилль. - До того ж я завтра просплюся!” До всього сказаного можна додати ще таке: як стверджують деякі його біографи, Черчилль кинув курити й пити… за двадцять років до смерті! А інакше з подібними конячими дозами він просто не дотягнув би до свого 90-ліття. Але в такому разі, як бути з численними фотографіями, на яких великий старець завше позує із сигарою та склянкою? Та в тому-то й річ, що сигара, як правило, не запалена, а келих повний. Чудовий актор, Черчилль навіть у старості (точніше, особливо в старості) позиціонував себе як джентльмен. Безжурний та непереможний. Егоїст? Егоцентрист? О, ще й який! Його близький друг, лорд Біркенхед, якось не без іронії відзначив: “Містер Черчилль легко вдовольняється найкращим”. Серед цього “най-най” була і яхта “Христина”, що належала грецькому мільйонеру Онассісу - на ній Черчилль, який уже відійшов від справ, любив інколи приборкувати середземноморські хвилі. Відпочинком на Лазурному березі, та й іншими відомими втіхами життя, сер Уїнстон теж не гребував. Адже він давно вивів формулу: “Коли їдеш невідомо куди, дуже корисно причепити до хвоста поїзда вагон-ресторан”.

Як будь-яка неординарна та ексцентрична людина, Черчилль мав багато дивних звичок. У колекції дивацтв було й таке: він обожнював снідати на самоті і... в ліжку. А чим, як не примхою, був для нього маєток Чартуелл, де він завів лебедів, поні, курей, телят, овець, свиней?! Останніх він виділяв особливо: “Дуже люблю свиней! Якщо собаки дивляться на нас знизу вверх, а кішки - зверху вниз, то свині дивляться на нас, як на рівню”.

Якось на Різдво Черчилль вирішив особисто розрізати на порції святкового гусака. Він підвівся. З усмішкою оглянув красеня гусака і тих, хто зібрався за столом. Взяв столові прибори, щоб одразу ж встромити їх у підсмажену шкірочку... Несподівано хтось із домашніх радісно повідомив, що гусака не купували, що він один зі своїх. “Пробачте… - Сер Уїнстон розвів руками, які стискали виделку й ніж. - Але я навряд чи зможу їсти птицю, з якою був знайомий особисто! Вона була моїм другом…” До речі, курник цей гурман будував власноруч і назвав його по-королівському: “Чікенгемський палац”.

…Черчилль жив довго, складно, бурхливо й аж ніяк як святий та божий. У день свого 75-ліття він сказав дещо іронічно: “Я готовий до зустрічі з Творцем. Інша річ, чи готовий Творець до такого тяжкого випробування, як зустріч зі мною”. Очевидно, що Всевишній готовим не був: після цієї репліки він відміряв серові Уїнстону ще п’ятнадцять років життя…

До речі

І все ж не тільки віскі був ситий наш герой. Послухаймо Нормана Роуза, автора книги “Черчилль. Бурхливе життя”: “Він звик їсти багато й зі смаком. Іноді він з відразою намагався схуднути за допомогою фізичних вправ і заміни гострої їжі молоком з сухариками. Тільки все було марно: він не здатен був на самозречення!.. Навпаки, увірував, що його бажання й потреби мають задовольнятися передусім”.

Фрази великого політика, які підкорили світ

• При существующих политических институтах иногда еще приходится считаться с чужим мнением.

• Политик должен уметь предсказать, что произойдет завтра, через неделю, через месяц и через год. А потом объяснить, почему этого не произошло.

• Копить деньги - вещь полезная, особенно если это уже сделали ваши родители.

• Я всегда следовал правилу: не беги, если можешь стоять; не стой, если можешь сидеть; не сиди, если можешь лежать.

• Если вы хотите достичь цели, не старайтесь быть деликатными или умным. Пользуйтесь грубыми приемами. Бейте по цели сразу. Вернитесь и ударьте снова. Затем ударьте еще - сильнейшим ударом сплеча. (О Стэнли Болдуине).

• Лучший аргумент против демократии - пятиминутная беседа со средним избирателем.

• Демократия - наихудшая форма правления, если не считать всех остальных.

• По свету ходит чудовищное количество лживых домыслов, а самое страшное, что половина из них - чистая правда.

• Многие пытаются ставить знак равенства между пожаром и пожарной командой.

• Время - плохой союзник.

• Там, где существует десять тысяч предписаний, не может быть никакого уважения к закону.

• Небывалая толщина этого отчета защищала его от опасности быть прочитанным.

• Дипломат - это человек, который дважды подумает, прежде чем ничего не сказать.

• Умный человек не делает сам все ошибки - он дает шанс и другим.

• Большое преимущество получает тот, кто достаточно рано сделал ошибки, на которых можно учиться.

• Легче управлять нацией, чем воспитывать четверых детей.

• Цена величия - ответственность.

• Он время от времени натыкается на истину, но затем, как правило, вскакивает и бодро продолжает идти.

Цікаві факти про Черчилля

• Черчилль мав американські корені. Його мати була дочкою американського підприємця Леонарда Джерома, співвласника New York Times. А його дід був далеким родичем Джорджа Вашингтона.

• Черчилль увійшов до історії, як один з найбільших ораторів світу. Але в дитинстві Черчилль страждав від заїкання і притому сильно шепелявив. На щастя, батьки знайшли хорошого логопеда, і він виправив дефекти мови майбутнього полководця.

• Черчилль ненавидів школу! Він пішов у школу в Сент-Джеймс у Аскоті, де був гіршим учнем у класі і регулярно був битий викладачами за це. Черчилль відмовився витрачати час на речі, які його не цікавили. Батько тривожився за хлопчика і одного разу, побачивши його захоплення іграшковими солдатиками, запропонував піти у військову академію Сандхерст. Черчилль склав вступний іспит тільки з третьої спроби.

• Черчилль був плідним художником, який написав близько 600 робіт упродовж усього свого життя.

• У 1899 році під час англо-бурської війни Черчилль був кореспондентом у Південній Африці, де потрапив у полон і біг з табору для військовополонених. Нагорода за його голову була 25 фунтів.

• Черчилль був талановитим письменником, романістом й істориком, він написав ряд робіт з історії Англії і Європи. Його літературні заслуги були офіційно визнані, коли Уїнстон Черчилль отримав Нобелівську премію з літератури 1953 року. До речі, він єдиний британський прем’єр-міністр, який удостоївся такої нагороди.

• Черчилль був названий “Людиною року” в журналі Time двічі, у 1940 і 1949 роках.

• Черчилль служив при шести монархах: королеві Вікторії, королю Едуарду VII, королю Георгу V, королю Едуарду VIII, королю Георгу VI і королеві Єлизаветі II.

17.01.2013Сторінку підготувала Тетяна ХВИЛЬ


Переглядів: 858

Версія для друку

Коментарі (1):


Вадим: Читав його біографію. Якось не було там там нічого про алкоголь. Сигари - так, він спеціально просився у військову кампанію на Кубі, щоб набрати трофейних сигар

Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21071)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17213)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14382)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14226)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14035)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13882)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13855)
• Бюджет і ми… [965] (13788)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13508)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (891)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"