№273 від 04.01.2007p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Традиції Дванадцять страв для Святої вечеріСвяту вечерю починають із молитви при свічці: адже це спільна вечеря всього роду. Навіть покійні родичі - “всі мають у цей вечір зібратися разом, щоб вечеряти всією родиною”. На столі повинно бути дванадцять страв, аби кожен місяць наступного року був щедрим. Серед них - дві обов’язкові: кутя та узвар. Страви ці - ритуальні, пов’язані з релігійним звичаєм поминати померлих саме кутею й узваром. Готують також борщ із грибами та чорносливом, гречані вареники, голубці із пшоном, зрази, канапки, січеники з гороху, фаршировані бурячки, шуліки з медом, різдвяні зірочки. Пропонуємо вам декілька рецептів. Кутя Склад: пшениця, 1 склянка маку, 0,5 склянки цукру чи 2 ложки меду. Спосіб приготування: пшеницю (яку попередньо замочують на ніч у воді), висипати в окріп, коли прокипить - вилити на дуршлаг, перемити холодною водою, викласти в каструльку, залити водою, закип’ятити, накривши кришкою, i поставити в гарячу піч (духовку) на чотири години. Потім - у холодне місце. У цей час промити мак, обдати його окропом, злити воду, промити у холодній воді, злити її, ще раз обдати окропом, потім - холодною водою. Після цього розтерти мак, додавши 0,5 склянки цукру або 2 ложки меду, з’єднати з пшеницею, підлити трішки охолодженої кип’яченої води. Замість маку можна покласти у пшеницю склянку ягід і фруктів з варення, без соку, розвести кип’яченою водою з цукром. Кутя буває також ячмінна та рисова. Подається з молоком: конопляним, маковим, мигдальним чи розведеним медом (ситою) - до сити додаються мигдаль, горіхи.
Риба, смажена в томаті Склад: 200 г риби (короп, лящ, карась), 10 г борошна, 10 г олії, 100 г томату, сіль, перець. Спосіб приготування: Почищену рибу порізати на шматочки, посолити, поперчити, запанірувати у борошні і обсмажити. Тоді залити томатом і прогріти протягом п’яти хвилин.
"Гриби запалені" Спосіб приготування: Сушені гриби треба намочити, порізати і поставити варити. У цей час підсмажити борошно до золотавого кольору, потім додати холодної води, розмішати. Цю підливу вилити в каструлю, де варяться гриби, посолити. Варити до готовності (20-30 хв.). Пампушки Склад: 1 кг борошна, 50 г дріжджів, 0,5 скл. цукру. Спосіб приготування: Розчинити водою половину борошна і дріжджів (до густини сметани). Поставити в тепле місце. Коли тісто підійде, замісити його, додаючи решту муки, солі і цукру. Знову поставити у тепло. Потім з нього викачують кульки і дають їм трохи “підрости”. Смажать пампушки в олії. Дуже смачні пампушки, посипані цукровою пудрою, їх подають з узваром.
Голубці під грибним соусом Склад: капустина, 50 г сушених грибів, склянка рису, 200 г маргарину, 2 - 3 цибулини, 2-3 морквини, мелений перець, сіль. Соус: 2 склянки грибного відвару, чайна ложка борошна, сіль. Спосіб приготування: Зваріть гриби у трьох склянках води. Обсмажте в маргарині дрібно нарізану цибулю і потерту моркву, додайте посічені гриби, запарений рис, усе посоліть і поперчіть. Покладіть капустину в окріп, потім розберіть її на окремі листки. Сформуйте голубці. Покладіть їх у каструлю, дно якої вистеліть капустяними листками, посоліть, залийте окропом (на чверть каструлі) і тушкуйте півтори-дві години на слабкому вогні (найкраще - в духовці).
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |