Дослідники вважають, що найрозумнішими люди стають від журавлини. У ній міститься найбільше антиоксидантів, які вступають у взаємодію з вільними радикалами кисню. Ці радикали роблять гормон холестерол шкідливим для серця і судин, а також відповідають за погіршення пам’яті і роботи опорно-рухового апарату з віком. Дослідження на пацюках показали, що дієта, основним компонентом якої є журавлина, сприяє поліпшенню пам’яті, а також більш збалансованій роботі опорно-рухового апарату в літньому віці.
Друге місце після журавлини займає чорниця. Ця ягода має всі ті ж властивості, що і журавлина, тільки антиоксидантів у ній набагато менше. Але зате в ній містяться речовини, що поліпшують зір.
Третє місце поділили між собою крупнолисткові буряк і капуста. Речовини, що містяться в цих овочах, руйнують ферменти, які можуть спричинити розвиток хвороби Альцгеймера і зниження когнітивної функції.
Слідом за овочами йде жирна риба. Такі сорти риби, як лосось, сардини й оселедець містять жирні кислоти, що також розщеплюють шкідливі ферменти. Дослідження показали, що, якщо хоча б раз на тиждень вживати в їжу один із сортів жирної риби, то можна значно знизити ймовірність захворювання хворобою Альцгеймера.
Почесне п’яте місце в рейтингу “розумної” їжі займає шпинат. Вчені встановили, що шпинат сповільнює появу проблем із нервовою системою, викликаних старінням, а також перешкоджає виникненню порушень пізнавальних здібностей.